Обратно към пълната версия на статията »

Катар иска да гледа агнета и зърно в България

Катар иска да гледа агнета и зърно в България
Катар проявява интерес към отглеждането и внос на български агнета и производство на месо, обяви председателят на държавната компания „Хасад фууд“ по време на среща със земеделския министър Мирослав Найденов. Снимка: МЗХ
A A+ A++ A

Катар иска да отглежда агнета, пшеница, ечемик и царевица в България, които да изнася за своите пазари.

Председателят на държавната компания „Хасад фууд“ Насър Мохамед ал Фухаид ал Хаджири изрази интерес за развитие на животновъдство и зърнопроизводство на българска територия по време на среща с министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, съобщиха от МЗХ.

„Отглеждането на зърнени култури да бъде близо до пристанища, за да се изнася“, настоява Катар.

Предложението е държавната компания, която е създадена от Катарския инвестиционен фонд, да вземе под аренда държавни земи в България и да купи земи от частни собственици.

Председателят на „Хасад фууд“ допълни, че вече работят по този начин с Грузия и в момента обмислят да влязат и в Румъния.

„В България има над 30 млн. дка обработваема земя. Има доста държавни пасища, което е предпоставка за развитие на животновъдството. Нужни са ни инвестиции в животновъдството“, заяви по време на срещата министър Мирослав Найденов.

Той представи още възможностите за производство на розово масло, за изграждане на екарисаж в Угърчин, птицевъдството, аквакултури, логистичен център за производство на плодове и зеленчуци в Пазарджик, както и за инвестиране в държавното дружество „Врана“, към което има 1500 дка земя, оранжерии и ферми.

#инвестиции #зърнопроизводство #животновъдство #Румъния #Грузия #министър #Мирослав Найденов #Катар