Обратно към пълната версия на статията »

Катар инвестира в туризъм, инфраструктура и земеделие в България

Катар инвестира в туризъм, инфраструктура и земеделие в България
До 3-4 месеца се очаква катарският премиер да посети България и да се финализират решенията по обсъжданите днес инфраструктурни проекти. Снимка: Министерски съвет
A A+ A++ A

Катарската страна ще инвестира в България в три области – туризъм, инфраструктура и земеделие, стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов и катарския му колега шейх Хамад бин Джасим бин Джабр ал-Тани, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

Възможностите за разширяване на икономическите отношения между България и Катар обсъдиха в Доха премиерът Бойко Борисов и катарският му колега. Българска правителствена делегация е на тридневно официално посещение в катарската столица Доха.

„Преговорите, които проведохме днес, бяха много важни за развитието на бъдещите отношения между Катар и България“, каза след срещата катарският премиер и съобщи, че двамата правителствени ръководители са се договорили арабски компании да започнат инвестиции в страната ни още тази година.

„Благодаря на катарското правителство за решението да инвестира у нас в условията на световна финансово-икономическа криза“, каза министър-председателят Бойко Борисов.

Той съобщи, че по време на разговорите българската страна е предложила катарски инвестиции да се включат в няколко инфраструктурни проекти като възстановяването на летището в Балчик и по линия на публично-частното партньорство, включването на катарски компании в изграждането на автомагистрала „Черно море“ между Бургас и Варна.

В хода на разговорите като възможности за навлизането на катарски инвестиции в България бяха очертани и области като земеделие, СПА туризъм и минерални извори.

„Във външен план също има разбирателство между България и Катар“, подчерта българският премиер и допълни, че двете страни имат съвместни позиции и желание за помощ на Сирийската държава за спирането на кръвопролитията там.

„Не сме съгласни да се избиват хора и искаме колкото се може по-бързо това да бъде прекратено“, беше категоричен Борисов.

До 3-4 месеца се очаква катарският премиер да посети България и да се финализират решенията по обсъжданите днес инфраструктурни проекти, стана ясно още след срещата.

#Балчик #Бъргас #Варна #министър-председател #криза #земеделие #инфраструктура #туризъм #Доха #Министерски съвет #шейх Хамад Бин Джасим Бин Джабр Ал-Тани #премиер #Бойко Борисов #България #Катар