Обратно към пълната версия на статията »

Стресът е заразен!

Стресът е заразен!
A A+ A++ A

Пазете се от вечния мърморко в офиса - неговият стрес лесно може да ви зарази, досущ като грипа, предупреждава в. "Дейли мейл", позовавайки се на резултатите на изследване на американски учени.

Хората много трябва да внимават, когато техни колеги или близки ги заливат с мрачни истории, в които са замесени началниците им, любовниците им или финансовите им неудачи. Ако не оставите тези излияния да минат и заминат покрай ушите ви и се вживеете в тях, рискувате да прихванете "вторичен" стрес - нещо подобно на пасивното пушене.

Според проф. Елейн Хатфийлд, психолог от Хавайския университет, хората много бързо започват да подражават на чуждите изражения, независимо дали те са на лицето, на тялото или на гласа. "Като последствие, като истински попивателни, ние несъзнателно се натоварваме с чуждите проблеми и се заразяваме със стреса им", констатира Хатфийлд.

Съпреживяването на отрицателните емоции на колегите бързо се превръща в депресант, който може да навреди на нашето здраве. Понякога се изменя и поведението ни, забелязала американската психоложка, като подсъзнателно започваме да копираме движенията на тялото им и израженията на лицата им. Жените се оказали по-податливи на "пасивния" стрес на работното място, тъй като по природа са по-състрадателни, отколкото мъжете.

"По време на общуване хората автоматично имитират и синхронизират движенията си с тези на събеседниците си и това винаги трябва да се взима предвид", предупреждава Хатфийлд. Какъв е изводът? На работното място по всякакъв начин да търсим общуване с лъчезарните и сияйни колеги и да бягаме по-възможно най-далеч от темерутите и мърморковците, съветва изданието. БТА