Обратно към пълната версия на статията »

България, Черна гора ще градят общо енергийно дружество

България, Черна гора ще градят общо енергийно дружество
Според премиера Борисов енергийното сътрудничество между България и Черна гора дава шансове на страната ни да стъпи на италианския енергиен пазар./ Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България и Черна гора започват консултации за евентуалното изграждане на съвместно енергийно дружество от следващата седмица, стана ясно след срещата на премиерите на двете страни.

Двете държави ще си сътрудничат в областта на енергетиката, ако успеят да договорят взаимоизгодни условия, предаде пресцентърът на Министерския съвет.

Българският министър-председател Бойко Борисов приветства в петък премиера на Черна гора Игор Лукшич, който беше на еднодневно работно посещение в България.

„Това дава шансове на страната ни да стъпи на италианския енергиен пазар“, заяви Борисов.

По думите му Черна гора подготвя изграждането на подводен кабел за пренос на електроенергия до Южна Италия.

„А на Балканския полуостров единствено България е износител на ток“, добави той.

Лукшич заяви, че и двете държави имат интерес от подобно партньорство. Според него страната ни притежава енергиен потенциал, който трябва да бъде използван.

„Като се има предвид цялостната икономическа и стопанска ситуация в световен мащаб, смятам, че страни като България и Черна гора не трябва да губят време и да пропускат възможностите, които имат“, коментира той.

Игор Лукшич изказа благодарности за подкрепата, която България оказва на Черна гора за членството й в ЕС и НАТО.

„Считам, че на Балканите подобни бързоразвиващи се, демократизиращи се с много голяма скорост страни трябва да бъдат подкрепяни. Това е нашият балкански и европейски дом“, подчерта Борисов.

Наскоро Европейската комисия препоръча Черна гора за започване на преговори за членството й в Европейския съюз.

#Бойко Борисов #Игор Лукшич #ЕС #ЕК #България #Черна гора #Италия #енергетика #НАТО