Обратно към пълната версия на статията »

Овчаров хвърли вината за провала на БСП върху Станишев

Овчаров хвърли вината за провала на БСП върху Станишев
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Социалистът Румен Овчаров хвърли цялата вина за резултата върху предишния лидер и настоящ евродепутат Сергей Станишев, при когото БСП била „поставена на колене пред една икономическа групировка”.

За разлика от други представители на БСП Овчаров не смята, че вотът е наказание за коалиционното управление на БСП с ДПС в кабинета „Орешарски”. „За формирането на последното правителство Сергей Станишев имаше подкрепата партията и на по-голямата част от българския народ за свалянето на Бойко Борисов”, посочи той.

 

„Единият от проблемите е, че (след смяната на лидера) не доказахме по никакъв начин, че се разграничаваме от тази политика – БСП не даде знак, че отваря нова страница и това се видя и на изборите”, допълни Овчаров в студиото на Йорданка Ризова по бТВ.

„Не знам дали сме стигнали дъното, но в момента сме на дъното. Толкова нисък резултат БСП никога не е получавала. Ще имаме 39 депутати, а под 40 никога не сме имали”, подчерта още Овчаров.

Според Румен Овчаров в левицата са необходими ясни и категорични промени в ръководството на партията, които председателят Михаил Миков трябвало да направи преди изборите. „Пропаст на троен скок не се прескача. Има още един опит, за съжаление трябва да го направи веднага – трябват промени в ръководството и в механизмите за вземане на решения, без подозрения и реализация на задкулисни идеи”, препоръча Румен Овчаров.

Според него коалиция на БСП с ГЕРБ би била грешен вариант за левицата. „Не виждам по кои приоритети можем да имаме общи визии. ГЕРБ иска актуализация на бюджета, БСП не иска. ГЕРБ не иска социални разходи, БСП иска. ГЕРБ иска спасяване на КТБ с пари на данъкоплатците, БСП не иска. ГЕРБ не иска АЕЦ „Белене”, БСП иска”, изброи Овчаров.

Ако ГЕРБ и БСП управляват заедно, по думите му, това би било „голяма услуга за задкулисието".

#Румен Овчаров #БСП #Михаил Миков #Сергей Станишев #ГЕРБ