Обратно към пълната версия на статията »

Нов вот по Коледа - най-неблагоприятният сценарий

Нов вот по Коледа - най-неблагоприятният сценарий
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Нови избори след тези на 5 октомври е най-неблагоприятният възможен сценарий. Това каза пред novinite.bg председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. Той бе помолен да сметне колко ще струват на икономиката едни нови избори.

Днес от ГЕРБ повториха известната от преди вота позиция, че ако не получат подкрепа за правителство на малцинството, може да се стигне до нови избори, този път по Коледа.

След предсрочните парламентарни избори рекорден брой партии прескочиха прага на 43-ото Народно събрание.

Съставянето на правителство изглежда изключително трудно - от една страна заради различията на парламентарно представениете партии и съставянето на работеща коалиция сред толкова пъстър парламент, а от друга заради необходимостта от постигане на трайна стабилност.

Според анализаторите при нови избори избирателната активност ще бъде още по-ниска, а резултатите няма да се различават съществено.

Как ще се отрази този нов евентуален вот на държавата и колко ще ни струва?

В Асоциацията на индустриалния капитал в България смятат, че едни нови избори ще струват много скъпо на икономиката.

"И тези два предсрочни избора последните две години се отразиха твърде неблагоприятно", коментира Велев.

Според него е нужно да се положат усилия, за да се постигне съгласие от приоритети, да се намери възможност за една по-широка парламентарна и обществена подкрепа, тъй като повече не могат да се отлагат спешните реформи.

"Изборите са необходимо и неизбежно условие за функциониране на парламентарната демокрация", заяви Лъчезар Богданов от "Индъстри Уоч". По думите му обаче всяко произвеждане на нови избори и невъзможност за излъчване на правителство, което да има нужното доверие, за да управлява, означава отлагане на редица важни управленски действия.

"В конкретната ситуация имаме няколко належащи неща, които трябва да се свършат - актуализация на бюджета за 2014 година, приемане на бюджета за 2015, евентуално трябва да се взимат решения за КТБ, което трябва да се случи в следващия месец", заяви Богданов.

Според анализаторите ако не се състави функциониращ парламент и правителство, всички важни неща за страната ни ще бъдат отложени във времето, като това допълнително ще усложни обстановката, в която се намираме.

 

#Парламент #коалиция #ГЕРБ #Коледа #избори