Обратно към пълната версия на статията »

Синдикати: Да се криминализира неплащането на миньорите

Синдикати: Да се криминализира неплащането на миньорите
Миньорите протестират от 1 март насам. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Трябва да се намери начин да се криминализира неплащането на заплати от страна на работодателите, смята президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Димитров заяви, че синдикалната организация застава на 100% зад исканията на миньорите в „ГОРУБСО–Мадан“ и на металурзите в ОЦК – Кърджали, предаде БГНЕС.

Той припомни, че повече от година се опитват да намерят решение за това как да се регулира процесът на плащане на заплати и на полагане на труд.

„Исканията на хората са вече този работодател да си ходи, т.е. МИЕТ да отнеме концесията и да търси нов концесионер, който да им осигури работа и заплати за техния труд“, обобщи президентът на КНСБ.

Пламен Димитров смята, че трябва да се намери начин за криминализиране и на неплащането на заплати, но „към настоящия момент има различни правни тълкувания на това възможно ли е или не“.

„Ние продължаваме да търсим обаче другите механизми за гарантиране НА изплащането на заплатите и сме предложили промяна в пет закона“, посочи той.

Димитров смята, че предложенията за изменения в два от тях са възприети от социалния министър Тотю Младенов, и вече е предложил изменения в Гражданско-процесуалния кодекс и промяна в Търговския закон.

„Ние обмисляме още няколко законодателни промени, в това число и изменения в Кодекса на труда, които да гарантират системите на заплащане, начина, по който се формира цената на труда в България“, каза той.

Пламен Димитров посочи още, че в следващите седмици КНСБ ще излезе с разработка, която включва и изследване на 40 предприятия в отделни сектори. Целта е да предложат промени, които да гарантират, че „ценообразуването в България на труда стъпва на някаква логика, почива на реалните дадености и не дава непозволени конкурентни предимства на бизнеса“.

„Чрез правните инструменти може много да се направи и не само криминализирането е начинът, по който да гарантираме, първо, достойно заплащане и второ, навременно изплащане на това, което е заработил човек“, подчерта президентът на КНСБ.

Вицепрезидентът на КНСБ и председател на Националния стачен комитет Валентин Никифоров описа ситуацията в „ОЦК – Кърджали“ АД, като обясни, че „напрежението ескалира, чуват се и гласове за блокиране на международни пътища“.

От вчера до днес няма промяна и не са изплатени допълнителни пари на работниците, заяви Никифоров.

В Оловно-цинковия комбинат в Кърджали са изплатени към момента от 40 до 60% от дължимите пари, но само до месец декември 2011 година. Споразумението ангажира собственика да плати 60% от цялата дължима сума на всеки един.

В „ГОРУБСО–Мадан“ АД също не е спазено поетото пред икономическия министър Трайчо Трайков обещание, който предложи 700 000 лева да се преведат по банковите сметки на хората на 12 март.

„Към 11.30 часа няма нито един лев изплатен по картите на работещите в „ГОРУБСО–Мадан“, така че гражданските протести продължават“, посочи Никифоров.

Той обясни, че по закона за стачките има дълга процедура, докато като граждански протест процедурата е много по-лесна и по-бърза.

„Протестите продължават. Ако до края на днешния ден няма решение и няма преводи по сметките на хората, трябва да очакваме и други граждански действия, за които вече отговорност носи собственикът, защото дотук бяха законните граждански протести в рамките на фирмите“, заяви синдикалният лидер.

Към момента в Кърджали на протест са над 500 от работещите, а в „ГОРУБСО“ над 700.

Вицепрезидентът на КНСБ припомни, че работодателят дължи над 7 млн. лева за осигуровки в „ГОРУБСО“, а само за данък за заплати – 1 110 000 лева.

#Валентин Никифоров #Националния стачен комитет #България #металурзи #миньори #Търговския закон #социален министър #Тотю Младенов #министър на икономиката #Трайчо Трайков #МИЕТ #ОЦК – Кърджали #„ГОРУБСО–Мадан“ #Пламен Димитров #синдикат #КНСБ