Обратно към пълната версия на статията »

Животновъди: Държавата не може да вземе субсидии, които не е дала

Животновъди: Държавата не може да вземе субсидии, които не е дала
Животновъдите реагираха остро на заканата на земеделския министър Мирослав Найденов да преразгледа субсидирането на сектора, ако цените на месото продължават да се увеличават преди всеки празник. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Животновъдите реагираха остро на заканата на земеделския министър Мирослав Найденов да преразгледа субсидирането на сектора, ако цените на месото продължават да се увеличават преди всеки празник.

„Държавата не може да ни вземе нещо, което не ни е дала“, категоричен е председателят на Асоциацията на свиневъдите Димитър Рогленов, предаде БНР.

„И до момента не сме получавали субсидии пряко за произведена продукция. Така че не виждам какво да ни спрат, като не ни е дадено. Има обещания, но на практика нямаме досега нито един лев подпомагане“, обясни Рогленов.

„Аз не виждам да се е вдигнала цената на месото в магазините. Може да видите от статистиката какво е увеличението на цената на месото за една година. Може би много по-малко, отколкото е инфлацията за тази една година. Нашият сектор е бил обречен на унищожение“, каза още той.

Според Бойко Синапов от Асоциацията на животновъдите контролът би трябвало да се насочи към търговци и прекупвачи, които спекулират с цените.

„Проведохме няколко срещи и се чувам с колеги от цялата страна - с производители овцевъди, които подготвят стоката си за Великден, агнетата. Ние се съобразяваме с цялата ситуация - бедното потребление в държавата, и обявихме цена на живо тегло 6 лева. И в магазинната мрежа по-скъпо месо от 12–12.50 лева - това вече е спекула на търговците. Нека органите и министерството да се обърнат към търговската мрежа, там да контролират нещата. Нашият потребител да не си купува агнешко за 15–16 лева“, обясни Синапов.

#Мирослав Найденов #министър на земеделието #животновъди #месо #цени