Обратно към пълната версия на статията »

Близнашки се разбра със Синода за "Александър Невски" и Криптата

Близнашки се разбра със Синода за "Александър Невски" и Криптата
A A+ A++ A

С решение на служебния кабинет от днес храмът "Св. Александър Невски" се връща на Българската православна църква.

Спорният въпрос за Криптата, който бавеше досега прехвърлянето, е решен по соломоновски. "Предвижда се Светият Синод да предостави Криптата за ползване на Националната художествена галерия за срок от 25 години", разясни след заседанието служебният премиер Георги Близнашки.

Правителството обяви имота - публична държавна собственост за имот - частна държавна собственост с условие в срок до 31 декември 2014 г. БПЦ да учреди в полза на Министерството на културата безвъзмездно право на ползване върху част от сутерена – "Крипта", и подхода към нея на първия етаж за срок от 25 години, гласи правителственото решение.

Предоставянето на правото на собственост върху имота с обща площ 4951 кв. м и сградата на храм-паметник "Св. Александър Невски" създава по-добри възможности Българската православна църква да изпълнява функциите си, сочат още от МС.


Решението за „изграждане паметник за светлия подвиг на Освобождението, в който се сля кръвта на освободителите с кръвта на освободените“ е взето през 1879 г. от Учредителното събрание в Търново. Предложението прави Петко Каравелов.

Храмът е посветен на Александър Невски, известен с победата си над Тевтонския орден в битката на Чудското езеро, провъзгласен за светец от руската православна църква. Александър Невски е патрон на руския император Александър II и названието на храма е израз на благодарността на българите към Русия в лицето на императора.

С площта си от 3170 m2, при построяването си храмът се превръща в първа по големина напълно завършена и действаща катедрала на Балканския полуостров.

Храмът е провъзгласен за патриаршеска катедрала през 1953 г., а през 1955 е обявен за паметник на културата с национално значение. Църквата е сред Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

#"Св. Александър Невски" #храм #Българската православна църква