Обратно към пълната версия на статията »

Билети за влаковете ще се продават в интернет

Билети за влаковете ще се продават в интернет
От средата на годината билети за влак ще могат да се купуват в интернет, съобщи изпълнителният директор на БДЖ Йордан Недев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От средата на годината билети за влак ще могат да се купуват в интернет, съобщи изпълнителният директор на БДЖ Йордан Недев.

„Много хора не си плащат не защото не искат, а защото не им се чака на опашка пред гишето“, обясни Недев пред bTV.

По думите му така се стига и до плащане на ръка на кондуктора, като тези средства не се отчитат.

„Увеличаването на каналите за дистрибуция и затягането на контрола ще повишат броя на продадените билети“, прогнозира с оптимизъм Йордан Недев.

По-добрата новина за пътниците е, че БДЖ ще се сдобие с нови вагони от май, а от следващото лято трябва да се повиши и средната скорост на влаковете.

„Не се продават толкова билети, колкото са пътниците“, каза изпълнителният директор на БДЖ Йордан Недев във връзка с проблема с препълнените влакове.

Според него в много от случаите статистиката на железопътната компания показвала, че броят на продадените билети е доста по-малък от този на пасажерите, което означава, че има много гратисчии.

Когато ръководството на държавната жп компания изпратило експериментално влаков билетен касиер във влака по линията София–Драгоман, събраните приходи скочили с 34%.

Проблемът с безплатно ползващите услугите на БДЖ не може да бъде решен от Транспортна полиция, тъй като тя се занимава предимно с произшествия, стана ясно от разговора.

Йордан Недев е на мнение, че в БДЖ би било много скъпо и трудно да се монтира система за таксуване, подобна на тази в метрото.

ЖП гарите не позволяват и канализиране на пътникопотока. Но дори такава система да бъде създадена, тя не може да спре на 100% гратисчиите.

„Аз съм се возил без билет в лондонското метро“, призна шефът на БДЖ с уточнението, че става въпрос за експеримент.

Ръководството на държавната железница смята да увеличи събираемостта на плащанията за превоз чрез увеличаване на начините за плащане на билети, и то безкасово.

#Йордан Недев #Недев #изпълнителен директор на БДЖ #влакове #билети #гратис