Обратно към пълната версия на статията »

Реставрират най-големия раннохристиянски храм в България

Реставрират най-големия раннохристиянски храм в България
Снимка: Община Пловдив
A A+ A++ A

В петък Община Пловдив обяви официално старта на реставрацията на един от най-важните обекти на културното наследство на града - Голямата базилика. Тя е разположена в центъра на града и датира от IV-VI в. сл.Хр. Това е най-големият раннохристиянски храм, открит по българските земи, както е и един от най-големите на Балканския полуостров. Обекти с подобни мащаби има единствено в Константинопол, днешен Истанбул, и последната столица на Римската империя – Равена.

Фондация „Америка за България“ финансира основната дейност по реставрация на мозайките и експонирането им в нов музей, за което осигурява 4 900 000 лева. Община Пловдив инвестира дотук близо 500 000 лв. в изкупуване на частни имоти, разположени върху обекта.

След приключването на проекта посетителите ще имат възможността да се насладят на уникалните мозайки, с които е бил покрит подът на Голямата базилика. Те заемат площ от близо 2000 кв. м, датират от V в. сл.Хр. и имат уникални мотиви, които досега не са се срещали по българските земи. Мозайките са цветни, предимно с изображения на птици. До момента има регистрирани над 70 вида птици, някои от които са неизвестни на науката. Забелязва се разлика в мотивите и композицията на мозайките в южния и средния кораб, което говори, че те най-вероятно са били изработени от два различни екипа майстори.

Напълно разкрит ще бъде южният кораб на храма, както и част от централния кораб с прилежащата му част от полукръглата апсида.

#Пловдив #Голямата базилика