Обратно към пълната версия на статията »

Google сложи Александровската гробница до Белия дом, Версай и Метрополитън

Google сложи Александровската гробница до Белия дом, Версай и Метрополитън
Уникалният некропол е поставен от фотографите на Google редом с Белия дом, Двореца Версай и Метрополитън, съобщава с гордост haskovo.net.
A A+ A++ A

В Google Cultural Institute и Google Street View – Special Collects вече може да се види и гробницата край хасковското село Александрово. Уникалният некропол е поставен редом с Белия дом, Двореца Версай и Метрополитън, съобщава с гордост haskovo.net.

Екип на Google е посетил археологическия комплекс и е заснел кадри от него, както и от построения наблизо Музей на тракийското изкуство. 

Александровската гробница датира от IV в. пр.Хр. и е един от най-ярките паметници на тракийската култура. Тя стана известна за науката и туристите през 2000 г., а неин откривател е наричаният българският Индиана Джоунс археолог Георги Китов, припомнят от Туристическия информационен център в Хасково.

Построеният по-късно Музей на тракийското изкуство беше изграден с 3 мил. долара от Япония. Сред експонатите му е едно от трите най-стари златни съкровища в света, датирано отпреди 6500 години.

Гробницата е вече част и от 100-те национални туристически обекта на България и кандидат за ЮНЕСКО.

#Google #некропол #музей