Обратно към пълната версия на статията »

Миньорите в Мадан не получиха заплатите си в понеделник

Миньорите в Мадан не получиха заплатите си в понеделник
Около 500 работници, които още не са получили обещаните заплати, са излезли на мирен протест. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Заплатите на миньорите от „ГОРУБСО-Мадан“ не са преведени, какъвто беше ангажиментът на дружеството пред министъра на икономиката Трайчо Трайков от петък.

Очакванията на хората са до края на деня да получат част от полагащите им се възнаграждения, съобщи председателят на стачния комитет в предприятието Румен Каров, цитиран от БГНЕС.

В момента 500 работници са излезли на мирен протест пред сградата на „ГОРУБСО“, предаде „Дарик“ радио.

В петък в Мадан изпълнителният директор на „Интертръст холдинг“ Роберто Младенов обеща пред министъра до понеделник да изплати 700 000 лв. от общата дължима сума към работниците, а в следващите две седмици да изчисти всички задължения към тях, които са в размер на 1 110 000 лв.

До понеделник ръководството на дружеството трябваше да е изпълнило и предписанията на Инспекцията по труда за трудова безопасност, така че хората да могат да влязат в мините.

Миньорите, които стачкуват от 1 март, заявиха, че не вярват на собственика на дружеството Валентин Захариев и искат прекратяване на концесията.

Работниците недоволстват, че от май месец миналата година им се дължат около 40% от заработените възнаграждения. Захариев се оправда пред тях, че трябвало да погасява огромни задължения на фирмата за електричество, вода и да погасява кредити.

#Мадан #ГОРУБСО #Интертръст холдинг #Роберто Младенов #заплати #Трайчо Трайков #концесия #Валентин Захариев