Обратно към пълната версия на статията »

Държавата поиска фирмите да чистят пътищата по-евтино

Държавата поиска фирмите да чистят пътищата по-евтино
Много от почистващите фирми не получиха възнаграждания през изминалата зима заради санкции за некачествено свършена работа от страна на общините. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Агенция „Пътна инфраструктура“ поиска фирмите за ремонт и почистване на пътищата да намалят цените на услугите си, защото няма пари да им плаща.

Председателят на агенцията инж. Лазар Лазаров е изпратил писмо до пътноподдържащите фирми с покана да намалят договорените единични цени за текущ ремонт и зимно поддържане на републиканските пътища, включени в действащите договори, съобщиха от пътната агенция.

Искането е обосновано от икономическата ситуация в страната и ограничения бюджетен ресурс за ремонт на републиканските пътища, отбелязват от АПИ.

Основание за отправената покана дава Законът за обществените поръчки, в който се посочва, че „Страните могат да изменят договора по изключение при намаляване на предложените от изпълнителя единични цени за изпълнение на предмета на договора“.

„На фона на тази икономическа обстановка извършваните разходи за развитието и поддържането (превантивно, текущо, зимно и ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации) на транспортната инфраструктура в страната са със значителен икономически обхват и не бива да бъдат подценявани и омаловажавани“, се казва в съобщението на пътната агенция.

Инж. Лазаров очаква фирмите да направят предложенията си за намаляване на договорените единични цени за отделните видове дейности до 23 март 2012 г., посочват от АПИ.

#цени #бюджет #почистване #ремонт #Лазар Лазаров #Агенция „Пътна инфраструктура“ #АПИ