Обратно към пълната версия на статията »

Цветан Василев и гласът на бизнеса

Цветан Василев и гласът на бизнеса
A A+ A++ A

Не знам какво означава да се „предадеш“, без да си се крил, но последните 24 часа сътвориха и този прецедент. От две седмици открито се говори, че банкерът Цветан Василев е в съседна Сърбия, адвокатът му разказва по всички възможни телевизионни канали как и къде се е срещал с него и... изведнъж се оказа, че той „геройски“ се е предал на полицията. Глупости на търкалета, казваха в софийската ми махала, когато някой ти губеше времето с празнодумия.

И това през последните месеци не е единственият прецедент. Цветан Василев, банкер с безупречна бизнес репутация, човек, който финансираше от спорт до култура, от индустрия до търговия и за когото журналистите се редяха на опашка за интервюта, изведнъж цъфна на първите страници едва ли не като най-изпечения мошеник на България. И може би за първи път виждам как крилатата фраза на Уорън Бъфет, че можеш да градиш репутация 20 години и тя се срине за 20 секунди, вероятно няма да проработи.

Василев посети с адвоката си полицията не за да се „предаде“, а точно обратното - да покаже, че не се притеснява от нито едно нарушение и ако някой си мисли, че има такова, то напълно да му съдейства. Ход, който може да направи само силен бизнесмен и който в последно време не се сещам да е правил който и да е друг. Не съм сигурен, че през следващите месеци точно това няма да се наложи на една дузина хора от Българската народна банка, тази „светиня“ на бизнеса, която поднесе толкова много разочарования и позволи така бързо да се срине доверието към нея. Струва ми се, че сега и студент първа година по икономика е способен да вземе простото решение, че Корпоративна търговска банка трябва да бъде оздравена, изправена на крака, естествено, с директната помощ на нейните акционери, и да започне постепенно да се разплаща с вложителите си. Ето защо Цветан Василев сега е нужен на българския бизнес именно в България, за да работи за оздравяването на банката. Спасяването на КТБ, изчистването на имиджа на България сега без съмнение е най-важният казус в държавата.

Това ще бъде най-силният сигнал към Европа, че държавата се грижи за гражданите си, особено след публикациите, че поне половин милион души са засегнати от затварянето на банката. Ако БНБ продължи да протака нещата, естествено, че и банката ще продължи да губи. Това няма как да не рефлектира пагубно на целия бизнес в България - във фирмите работят хора, които са вложители в банката, техните пари са именно там, дори парите на десетки държавни предприятия са блокирани в КТБ и като че ли държавата не разбира докъде може да доведе нейното нехайство даже по отношение на собствените й фирми.  

Ето защо няма бизнес организация в България, с подкрепата на профсъюзите, която да не иска нещо просто и ясно - оставете Василев да си върши работата, оставете инвеститорите да предложат план за преструктуриране и оздравяване на КТБ. Само така ще върнем малкото останало доверие у чуждите инвеститори и ще покажем, че държавата, каквото и да означава това сега, е чула най-важния глас в подкрепа на самата нея – гласа на българския бизнес.    
   

#Корпоративна търговска банка #КГБ #БНБ #Цветан Василев