Обратно към пълната версия на статията »

Предимно облачно време над страната

Предимно облачно време над страната
Над планините ще е облачно, като склоновете над 900-1000 метра ще са в облачния слой, с мъгла. Снимка: ge4inka.blog.bg
A A+ A++ A

Времето над страната днес ще е предимно облачно, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Преди обяд над Източна България ще има значителни разкъсвания и намаления на облачността, но постепенно и там облачността ще се вплътни.

Късно след обяд от югозапад ще започнат превалявания от дъжд, но около полунощ в Северна България и по високите полета дъждът ще премине в сняг. Максималните температури ще са между 5° и 10°, в София 5-6°.

Привечер вятърът в Дунавската равнина ще започне да се усилва, а през предстоящата нощ и в Източна България, където ще задуха от север-североизток и с него ще нахлува студен въздух. Валежите ще се активизират, обхващайки почти цялата страна.

Над Черноморието постепенно облачността ще се увеличи и вплътни, но днес все още валежи не се очакват. Вятърът ще е от изток, слаб, но вечерта ще започне да се усилва, постепенно ставайки от север и ще нахлува студен въздух.

През предстоящата нощ ще започнат и превалявания. Максимални температури около 5°-7°. Вълнението на морето ще е слабо, но с тенденция на усилване през следващото денонощие. Температурата на морската вода е около 4°.

Над планините ще е облачно, като склоновете над 900-1000 метра ще са в облачния слой, с мъгла. През деня ще започнат слаби превалявания от сняг, които през предстоящата нощ ще се активизират.

Вятърът отначало ще е слаб, но привечер значително ще се усили, от североизток и ще започне студено нахлуване. Дневна температура на 1200 м.н.в около минус 1°, на 2000 м около минус 3°.

Атмосферното налягане е по-високо от средното за март – под влияние на приближаващ към Балканския полуостров, африкански циклон значително ще се понижи.

От Планинската спасителна служба (ПСС) към БЧК съобщиха, че условията за туризъм в планините са добри и съоръженията работят във всички курорти, съобразно метеорологичните условия.

Оттам обаче предупреждават, че има лавинна опасност и препоръчват на скиорите да карат само по пистите.

#Националния институт по метеорология и хидрология #НИМХ #БАН #ПСС #Планинската спасителна служба #БЧК #Източна България #Северна България #София #Дунавската равнина #Черноморието #Балканския полуостров