Обратно към пълната версия на статията »

Три премиери, два юбилея и един фестивал в Младежкия театър 

Три премиери, два юбилея и един фестивал в Младежкия театър 
Кадър от „Женска управия“
A A+ A++ A

С почит към патрона си - незабравимия Николай Бинев, чиято 80-годишнина се отбелязва тази година, започва новият сезон на Младежкия театър.

Началото е с премиера на голяма сцена на пиесата „Кривите огледала” от Дейвид Линдзи-Абър, в превод на Златна Костова, поставена от Ивайло Христов. Театърът отваря врати на 24 септември. В тази съвременна черна комедия (от автора на „Заешка дупка”) участват Койна Русева, Станка Калчева, Малин Кръстев, Герасим Георгиев–Геро (на снимката долу в „Швейк“), Стефан Мавродиев, Ники Луканов и младият Юлиян Петров.

Броени дни след това започва новото издание на фестивала „Панаир на младите“ (29 септември – 5 октомври), чието мото тази година е „ТрансФормс“.

Специално за феста се подготвят три премиерни заглавия

демонстриращи опита на младите театрали да работят със, между и отвъд познатите театрални форми. Сред избраните заглавия са „Женска управия” по Аристофан (реж. Анастасия Събева), „Буре барут” по Деян Дуковски (реж. Анна Батева), „Опакометаморфози” от Валери Петров (реж. Стилиян Петров и Албена Георгиева), „Какво да се прави” по Кандид на Волтер (реж. Теди Москов).

Както обикновено, фестивалът ще предложи и атрактивни музикални проекти. Откритието е Swing Revival Collective, клубен проект, представящ нови аранжименти на хитови суинг парчета с акустична брас секция.

Следва подготовка и премиера на детски мюзикъл по култовата книга на Михаел Енде – „Момо“. Сценичната версия е на Ина Божидарова и Веселка Кунчева, режисьор е Веселка Кунчева с визията на Мариета Голомехова. Един много силен, актуален и поучителен текст както за децата, така и за техните родители, който ни напомня колко относителна категория е времето, измервано от часовници и календари, и колко по-важно и смислено е времето на сърцето, времето, прекарано в мечтание и с приятели.

Събитията след Нова година преминават под шапката на

честванията на 70-годишния юбилей на театъра

Отваряме програма RE: – знакови заглавия от историята на театъра ще бъдат поставени отново на негова сцена.

Едно от тях е „Кухнята“ на Арнолд Уескър, с която ще се заеме Владимир Люцканов. „Кухнята“ е едно от най-запомнящите се представления на театъра от 70-те години, поставено от неговия баща Николай Люцканов.

Друго такова заглавие е „Еквус“ от Питър Шафър, за него се водят преговори за режисьор. Забележителната за времето си постановка на Гриша Островски с младия тогава Никола Стефанов в главната роля още се помни от зрителите.

В рамките на честванията двама любими актьори от трупата на театъра - Малин Кръстев и Стефан Мавродиев, ще режисират свои спектакли.

Малин Кръстев ще постави авторския си драматургичен текст „Семеен албум“

а доайeнът на трупата - неостаряващият Мавро - ще се потопи отново в чеховата драматургия. Този път той е избрал „Иванов“.

Традиционно, театърът дава шанс на млади режисьори да работят с трупата и да покажат своите способности. Абсолвентката от НАТФИЗ Анастасия Събева, чийто спектакъл „Женска управия“ става част от репертоара на театъра, ще посегне и към култовия текст на Лакло „Опасни връзки“.

Театърът проявява интерес и към работата на младия Васил Дуев, режисирал успешно „Самотни персонажи“ и „Военновременни видения“, на когото е предложил да реализира вариант на „Пилето“ на Уилям Уортън.

Изненада е един амбициозен проект на Марий Росен по текстове на Чехов, Кафка и Хесе, който режисьорът ще работи в тандем със сценографката Петя Бoюкова.

В рамките на юбилейната 2015 г. ще бъдат издадени алманах и албум с плакати и снимки от историята на театъра.

----

Материалът е подготвен от Даниел Димитров.

#театър #Николай Бинев #премиери #фестивал