Обратно към пълната версия на статията »

Пенчева: България има стабилна банкова система

Пенчева: България има стабилна банкова система
България е против въвеждането на данък върху банковите транзакции, заяви зам.-министърът на финансите Боряна Пенчева. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българските банки са стабилни и никога не са получавали правителствена подкрепа, категоричен е заместник-мкинистърът на финансите Боряна Пенчева.

Въвеждането на данък върху банковите транзакции трябва да се разгледа в световен мащаб, а не само в Европа, заяви Пенчева в интервю за Дарик Радио.

Според нея обаче подобен налог би поставил Европейския съюз в неравностойно положение.

Дискусията за данъка върху финансовите транзакции е предизвикана от това, че финансовият сектор изигра важна роля при предизвикването на икономическата криза, обясни зам.-министърът.

„Банките и финансовият сектор участваха в създаването на кризата, ако бих могла така да се изразя, а правителствата и европейските граждани понесоха последствията от тази криза“, коментира Пенчева.

По думите й данъкът върху финансовите транзакции би допринесъл този финансов ресурс да помогне за преодоляване на последствията от кризата.

Пенчева подчерта стабилността на българските банки и добави:

„Така че ние нито имаме основание за криза, нито имаме очаквания за някакви особени приходи, ако бъде въведен подобен данък. И от самото начало изразихме нашата позиция срещу такъв данък. Ние считаме, че ако се въведе данък върху финансовите транзакции в една стабилна икономика като българската, но в същото време с недостатъчно развит финансов пазар, това не би имало фискален ефект, а само би довело до по-ниска конкурентоспособност на банките“, коментира тя.

По същия начин България е против въвеждането на данък върху финансовите транзакции в рамките на Европа, защото това би поставило Европа в по-неконкурентна позиция спрямо другите финансови центрове като САЩ и Югоизточна Азия, обясни Пенчева.

„Затова нашата позиция е, че въпросът за въвеждане на подобен данък следва да се дискутира в световен аспект и да бъде въведен в глобален мащаб“, каза още тя.

Боряна Пенчева е категорична, че българската банкова система е стабилна, а банките са добре капитализирани и ликвидни.

Капиталовата адекватност на банките в страната е 15%, а в Европа се обсъжда да бъде въведено изискване за 9% за водещите банки.