Обратно към пълната версия на статията »

Летище София търсело инвеститор или концесионер

Летище София търсело инвеститор или концесионер
Летище София дължи 38 млн. долара на кувейтският строител на пистите на Терминал 2. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Летище София не може да се развива само със собствени приходи и му трябват инвеститори или концесионер, каза министърът на транспорта Ивайло Московски.

Летището дължи 38 млн. долара на кувейтският строител на пистите на Терминал 2, който спечели дело срещу Летище София в Парижкия арбитражен съд, обясни Московски по „Дарик радио" в събота.

„Вариантът летище София да се развива на база собствени приходи, го забравяме. Остава вариантът за привличане на инвеститори или някакво публично-частно партньорство, каквото е концесията," допълни Ивайло Московски.

Никакъв инвеститорски интерес няма към летище Русе, по думите на министъра.

„За Летище Пловдив там мисля, че ще има интерес. За Летище Стара Загора върви проект, при който се уеднаквява статутът на летището, тъй като то е на територията на две землища," каза още Ивайло Московски.

Министърът на транспорта, чийто ресор са и информационните технологии, говори и за проекта за електронна идентификация, който трябва да се реализира до пролетта на 2013 г.

За осъществяването на основните електронни услуги са необходими 150 млн. лв., но проектът е много важен и ще бъде от полза за фирмите и гражданите, категоричен е Московски.

„Всеки ще има карта и чип с електронно ЕГН, плюс неговия електронен подпис. Гражданите и фирмите, които желаят да ползват електронни услуги чрез тази електронна идентификация, ще могат да си закупят каквото им трябва. Ще бъде по-евтино, отколкото струва електронният подпис," каза Московски.

#летище София #Летище Пловдив #Русе #Стара Загора #Ивайло Московски #ЕГН #електронен подпис #електронни услуги