Обратно към пълната версия на статията »

Посланикът на Иран: България да не се тревожи от ирански удар

Посланикът на Иран: България да не се тревожи от ирански удар
Няма причина България да се тревожи от ирански ракетен удар в случай на нападение над Иран от САЩ или Израел, според иранския посланик в София. Снимка: „Дневник“
A A+ A++ A

Няма причина България да се тревожи от ирански ракетен удар в случай на нападение над Иран от САЩ или Израел, според иранския посланик в София Голамреза Багери Могаддам.

„Няма никаква причина българският народ да се тревожи. Както в началото казах, българският народ търси само мира и се отдалечава от конфликтите“, заяви Н.Пр. Голамреза Багери Могаддам, посланик на Ислямска република Иран в България, в интервю за Novinite.bg и Novinite.com (Sofia News Agency).

Дипломатът отговори на въпроса дали България като член на НАТО, съюзник на САЩ и Израел би трябвало да се опасява, че при евентуална военна конфронтация, свързана с въздушен удар срещу иранската ядрена програма, обекти в България, включително американски, могат да станат цели на иранските ракети със среден обсег.

„По темата за война с Иран съм сигурен, че българският народ ще е от знаменосците на несъгласието с войната. Българският народ никога няма да позволи под различни претексти, че България е член на НАТО или съюзник на различни държави, територията му да бъде използвана срещу моята държава“, каза още посланикът на Иран.

В последните месеци официални лица от САЩ и Израел дадоха да се разбере, че обмислят въздушен удар срещу ирански ядрени обекти, за да попречат на Иран да разработи ядрено оръжие, въпреки че Техеран твърди, че ядрената му програма е за мирни цели.

#ЕС #Израел #САЩ #иранска ядрена програма #Иран #Голамреза Багери Могаддам #Европейски съюз #петролно ембарго #Варна #рафинерия #български мюсюлмани #Техеран #Ислямската революция в Иран