Обратно към пълната версия на статията »

Прозрачни соларни панели вместо прозорци?

Прозрачни соларни панели вместо прозорци?
Ричард Лунт
A A+ A++ A

Прозрачни слънчеви колектори ще могат да се поставят на прозорци или на екраните на компютърни устройства. Изобретението е на изследователи от Мичиганския университет (Umich.edu) в САЩ.

Ричърд Лунт, доцент по химическо инженерство и наука на материалите в университета, е разработил малките органични молекули, които поглъщат светлинни вълни с определена дължина, невидими за човешкото око. 

Материалът улавя инфрачервената светлина и я отвежда към краищата на колектора, където фотоволтаични клетки я превръщат в електричество. Тези прозрачни панели могат да събират енергия от светлината, без да е необходимо да са обърнати директно към слънцето. Още един плюс е сравнително ниската цена, която може да доведе до поевтиняване на соларната енергия като цяло.

Засега обаче ефективността на колекторите на Лунт е твърде малка – само 1 процент. Екипът се стреми да достигне ефективност над 5 процента след оптимизация на слънчевия панел.

Приложението на прозрачни соларни колектори би могло да е всеобхватно. Те може да се поставят на прозорците на големи сгради или да се интегрират в електронните устройства, за да подобрят живота на батериите. Крайната цел е да се направи повърхност за събиране на слънчева енергия, която дори не се забелязва.

#слънчеви колектори #слънчеви колектори #изобретение #прозорци #прозорци