Обратно към пълната версия на статията »

Солта не била вредна

Солта не била вредна
A A+ A++ A

Години наред се смяташе, че намаляването, дори спирането на приема на сол с храната носи значителни ползи за здравето. Днес тази теория е подложена на съмнение на базата на нови научни доказателства.

Според ново изследване, публикувано в American Journal of Hypertension, приемът на сол не трябва строго да се ограничава. Обобщените данни от 167 проучвания по темата изтъкват, че прекомерното намаляване на приема на сол води до не по-малко рискови състояния и е нездравословно. Намаленият прием на сол променя хормоналния баланс и водно-солевото равновесие в тялото ни, което косвено пак се отразява на кръвното налягане.

Учените дискутират, че е време да се променят световните препоръки за прием на сол, тъй като сегашните са неточни и твърде рестриктивни. Досега експертите препоръчваха средно 2 г сол на ден.