Обратно към пълната версия на статията »

Турски мобилен оператор иска „Виваком“

Турски мобилен оператор иска „Виваком“
Най-големият турски мобилен оператор „Тюрксел“ е решил да подаде оферта за 93,99% от акциите на българския телекомуникационен оператор „Виваком“.
A A+ A++ A

Най-големият турски мобилен оператор „Тюрксел“ е решил да подаде оферта за 93,99% от акциите на българския телекомуникационен оператор „Виваком“, който е собственик на БТК.

Новината беше съобщена в изявление за Истанбулската фондова борса, предаде БГНЕС.

Изпълнителният директор на турската компания Сюрия Джилив заяви миналия месец пред „Ройтерс“, че се обсъжда възможността за придобиването на „Виваком“, но решението още не било взето.

Така „Тюрксел“ се превръща в единствения стратегически инвеститори за БТК. Турският оператор е водещ на пазара на мобилни телекомуникации в нашата южна съседка, където през 2011 г. има 34,1 милиона абонати (54% пазарен дял).

51% от компанията се държат от „Тюрксел Холдинг“, 0,05% от „Чукурова Холдинг“ и 13,07% са собственост на финландския телекомуникационен гигант „Сонера“.

„Тюрксел“, заедно с шведско-финландската „ТелиаСонера“, работи в Азербайджан, Грузия, Казахстан и Молдова. „Тюрксел“ е първата турска компания, която се листва на Нюйоркската фондова борса от 2000 г.

Интерес бяха проявили, но без да подадат оферта, и собственикът на „Мобилтел" „Телеком Аустрия“, и базираната в Персийския залив „Оджер Телеком“, която работи с ливански капитали и вече стъпи на Балканите чрез покупката на „Тюрк Телеком“.

Три финансови инвеститора също са подали оферти, според неофициалната информация. Едната от тях е на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев в сътрудничество с руската „ВТБ Капитал“.

Останалите две са на бившия собственик на БТК исландския милиардер Тор Бьорголфсон заедно с гръцкия бизнесмен Панос Германос, както и на европейския фонд от групата „Памплона“.

Поредната продажба на БТК стартира през есента на миналата година. Консултант на сделката е „Морган Стенли“.

#„Виваком“ #„Тюрксел“ #БТК #мобилен оператор