Обратно към пълната версия на статията »

Откриха още два вампира край Враца

Откриха още два вампира край Враца
Край Враца е възможно да има гробище на потенциални вампири. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Вампирските погребения в Планината на тракийските царе край Враца станаха три. Припомняме, че при началото на разкопките в местността Градище в прохода Вратцата бе намерен каменен гроб с добре запазен скелет на възрастен мъж с великански за времето си размери. Впоследствие археолозите се натъкнаха на още два.

Вторият открит скелет е с отрязана и обърната надолу глава, а на третия липсват костите на краката под коленете. Любопитно е, че и трите скелета са останки от хора с извънредно голям за 13. век ръст - около 180 сантиметра. Това поставя хипотезата, че те са били едва ли не великани с изключителна физическа сила и опасен нрав, което е принудило техните съвременници да вземат мерки срещу връщането им обратно в света на живите.

„За мен е особено важно, че в рамките на един квадрат 5 на 5 метра ние открихме три гроба, този квадрат се намира в рамките на крепостната стена, вътре в самия град. И друго – в посока север, на разстояние 15-20 м се намира средновековна църква. Смятаме, че погребенията са от 13. век, приблизително същата е датировката и на средновековната църква, което за мен означава, че сме разкрили некропола на средновековния град“, разкри археологът д-р Нарцис Торбов.

Все още е рано да се каже дали старинният некропол по стръмнините на Врачанския балкан ще се окаже гробище на потенциални вампири, пълно с неразгадани мистични тайни.

Средновековната практика за борба с вампирите е включвала още любопитни моменти, като заливане на мъртвото тяло с вряла вода, отсичане на ходилата или главата. Известна е и така наречената мъртва сватба, когато неомъжена мома или неженен момък задължително се погребват с чеиза, накитите и премените си, за да не се върнат обратно от оня свят да си ги търсят.

#Враца #вампири #Нарцис Торбов