Обратно към пълната версия на статията »

Затварят "Шишман", "Ангел Кънчев", "Пиротска", "Оборище" и Малките пет кьошета заради "София диша"

Затварят "Шишман", "Ангел Кънчев", "Пиротска", "Оборище" и Малките пет кьошета заради "София диша"
A A+ A++ A

Тази година София "ще диша" един ден повече, тъй като през август има пет, а не обичайните четири недели. 

И това се случва на петата година от съществуването на градския фестивал "София диша" (Sofiadisha.com), който превзема нови територии, и за първи път ще бъде в рамките на пет августовски недели, на пет различни, емблематични столични улици.

Организаторите обещават и през 2014 г. събитието да не изневери на стила си с атрактивна програма, нови и разнообразни проекти, свързани с културата и изкуството, с екологията като начин на живот, както и с различни социално-образователни инициативи.

Фестивалът е част от културния календар на Столична община и в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019.

Локациите и темите

Тази година арт "терен" предоставят кръстовището, известно като Малките пет кьошета (на 3 август), ул. „Ангел Кънчев“ (10 август), ул. „Пиротска“ (17), ул. „Оборище“ (24) и ул. „Шишман“ (31). Всички те ще бъдат затворени в съответните дни, а престоят, паркирането и влизането на пътни превозни средства ще бъдат забранени от 8:00 до 23:00 ч.

Предвиден е паркинг на площад „Народно събрание”, ул. „Гурко” (в отсечката между бул.”Васил Левски” и бул. ”Евлоги и Христо Георгиеви”), храм-паметника „Св. Александър Невски”, където непреместените автомобили с регистрация на водача и/или МПС по местоживеене ще бъдат преместени безплатно.

Както винаги, всеки от дните ще има своя основна тема:

Първата  седмица - „Екоморфози“

ще бъде направена демонстрация на електрически автомобили. Наред с това посетителите на фестивала ще могат сами да произведат електрически ток на уникална инсталация и ще могат безплатно да вземат първите си уроци по йога.

Втората седмица – „Словото зове“

посетителите ще видят уникална постановка на уличен театър в автомобил. Ще има читалня на открито, а малки и големи ще могат да се насладят на импровизираното четене на откъси от световноизвестни произведения. Наред с това, ще бъде организирана и публична дискусия по наболелия проблем с усилията на министерството на образованието да отмени практиката с избора на учебници за училищата.

Акцент на

третата седмица „Ветрове от цветове“

ще бъде прожекцията на все по-популярното в Европа „съзнателно кино“, базирано на принципа на някогашните книги-игри. В него зрителят може сам да взима решения как филмът да продължи в една или друга ситуация.

През

четвъртата седмица на фестивала „Музика и танц“

концерт ще изнесе световноизвестният мандолинер Александър Димитров (чуйте го ТУК), който все още е слабо познат в България. Той е популярен и с това, че при спечелването на награда от австралийски фестивал за мандолини е бил награден с един декар земя на Луната. Малки и големи ще имат възможност с помощта на учители да се докоснат до уникалните струнни музикални инструменти на Кремона, Казанлък.

Последна неделя ще се нарича „Световна столица“

и в нея ще участват чуждестранни артисти, живеещи в София, и българи, живеещи в чужбина. Очаква се и присъствие на известна група, с която в момента се водят преговори.

#София диша #София #проект