Обратно към пълната версия на статията »

В Австрия на нокти от санкциите срещу Русия

В Австрия на нокти от санкциите срещу Русия
Стокооборотът между двете страни. Снимка: Wiener Zeitung
A A+ A++ A

Австрия е една от страните в ЕС с най-тесни връзки с Русия. Санкциите, които Брюксел налага на Руската федерация, предизвикаха опасения от сериозни трусове в банковата система на страната.  Wiener Zeitung публикува материал, озаглавен „Пазар за санкции“

Австрия успя да предотврати най-лошото: ВТБ и Сбербанк във Виена останаха недокоснати от санкциите на ЕС.

Когато 28-те държави обсъждат санкции срещу Русия, нещата заприличват на пазар. Австрия успя в преговорите си с ЕС за санкции срещу Кремъл да защити банковия си сектор от сериозни трусове. Опасността обаче беше огромна, защото две от засегнатите руски банки - ВТБ и Сбербанк, поддържат големи дейности във Виена - концентрирали са европейския си бизнес там. При това с австрийски банкови концесии (лицензи) и точно това предложи изход от ситуацията - банките в Австрия бяха изключени от санкциите.

„Сбербанк Европа“ АД е всъщност Фолксбанк Интернационал, която руснаците придобиха през 2012 г. От седалището си във Виена тя контролира 9 банки в Източна Европа. През 2013 голямата руска спестовна каса купи и турската Дениз банк, която също развива сериозна дейност в Австрия - тя оперира агресивно на пазара с големи обещания за лихви и вследствие на това успя да натрупа над 6 милиарда евро депозитни спестявания.

Банкови надзорници се опасяваха, че може да се стигне до истерия - масово теглене на депозити, което да застраши и Райфайзен банк, защото зависимостта й от Русия е огромна. Отговорни лица от австрийското финансово и икономическо министерство, националната банка и службата за финансов надзор се срещнаха с бундесканцлера, за да обсъдят възможните последици от санкциите. Най-накрая дойде успокоителната новина: ЕС уважи притесненията на Австрия, признавайки, че санкциите биха свръхпропорционално засегнали родния й банков сектор.

 

 

 

#Австрия #Русия #санкции #банка #банки #ВТБ #Сбербанк