Обратно към пълната версия на статията »

Калфин се заема с гръцката криза, недоволен от ЕК, ЕЦБ и МВФ

Калфин се заема с гръцката криза, недоволен от ЕК, ЕЦБ и МВФ
Ивайло Калфин ще участва в Тройка в сянка, алтернатива на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Тройка в сянка, алтернатива на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, с участието на българския евродепутат Ивайло Калфин ще работи върху идеи за стимулиране на растежа, инвестициите и заетостта в Гърция.

Алтернативната Тройка за Гърция е инициатива на социалистите в Европейския парламент, които смятат, че мерките на трите международни институции не помагат, а засилват рецесията в южната ни съседка, предаде „Дарик“.

Освен бившия български вицепремиер и външен министър Ивайло Калфин в Тройката влизат и колегите му Робер Гьобелс, бивш финансов министър на Люксембург, и Елиза Ферейра, професор по икономика и бивш министър на планирането и околната среда в Португалия.

Те ще бъдат в Гърция от 6 до 8 март, като целта на посещението е да проучат ситуацията на място.

Тримата евродепутати от Тройката в сянка ще се срещнат с вицепремиера и министър на финансите на Гърция Евангелос Венизелос и с бившия министър-председател и лидер на ПАСОК Георгиос Папандреу.

Те ще разговарят и с депутати, представители на икономически институции, синдикати и асоциации, с работодателските организации, както и с представители на гражданското общество.

Социалистите в Европейския парламент определиха Тройката през февруари, тъй като смятат, че мерките за икономии и съкращения, налагани на Гърция от ЕС, засилват рецесията, социалното напрежение и дестабилизират обществото, вместо да се борят с кризата.

„Европейският съюз се опитва с политически мерки да взема решения, които МВФ налага с технически средства, и да ги вдига на политическо равнище“, обясни дни преди пътуването си до Гърция Ивайло Калфин пред Дарик.

Евродепутатът допълни още, че за 2 години Гърция е намалила бюджетните си разходи с 20% и ако се погледне първичното салдо на баланса, без да се включват лихвите по дълга, който плаща, той е балансиран.

„На практика няма дефицит“, заключи Ивайло Калфин.

Той е категоричен, че въпреки непрекъснатите тежки реформи в Гърция не се предприемат мерки за оживяване на икономиката.

Ивайло Калфин изтъкна, че при такава политика, каквато прилага Европейската тройка, гръцката икономика се свива и предвижданията са рецесията да се задълбочи още повече. По думите му обаче няма как една страна да излезе от криза, без да се помисли за мерки за развитие на икономиката и без да има публична подкрепа за тежките реформи.

Според Ивайло Калфин това е алтернативата, за която ще работи със своите колеги - фискалните мерки да бъдат съчетани с много по-ясна визия какво трябва да се направи и какъв ще е резултатът, за да има обществена подкрепа, и второ - много ясни мерки за преструктуриране на обществения сектор и икономиката, които да доведат да резултат.

#Европейска комисия #Европейска централна банка #Международен валутен фонд #ЕК #ЕЦБ #МВФ #Ивайло Калфин #Европейски парламент #Робер Гьобелс #Гърция #Евангелос Венизелос #Георгиос Папандреу #растеж #инвестиции #заетостта #криза #рецесия