Обратно към пълната версия на статията »

Безпрецедентна акция в Стара Загора - 33 ромски постройки са премахнати

Безпрецедентна акция в Стара Загора - 33 ромски постройки са премахнати
Багери започнаха да събарят незаконните ромски постройки в старозагорския квартал "Лозенец". Над 100 роми се качиха на покрива на къща и започнаха да хвърлят керемиди срещу жандармерията. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Общо 33 незаконни постройки са премахнати в първия ден от операцията в старозагорския кв.„Лозенец“. В 7 часа в понделник жива верига и блокада посрещнаха багерите. Ромите бяха много разстроени и гневни, че разрушават къщите им. Близо 1000 полицаи бяха струпани в ромската махала.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров изказа благодарности на всички институции, които участваха в операцията по принудителното премахване на незаконни постройки в квартал „Лозенец“. Общественият ред беше осигурен и нито един общински служител не пострада. В операцията участваха служители на ОД МВР, жандармерията, Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението", отдел „Закрила на детето", Центъра за спешна медицинска помощ ВиК – Стара Загора, ЕВН, както и общински служители.

„Първите 33 жилища, за които има издадени заповеди, бяха разрушени в първия ден от операцията по премахването им. Държавата е нехаела години наред, всички къщи имат електричество и канализация, но никой не се е заявил като собственик на имотите“, обясни кметът.

Той припомни, че процедурата е започнала миналата година, като потърпевшите сега, тогава са били канени на срещи в общината, предлагани са им парцели за закупуване, както и настаняване, но никой не е заявил подобно желание, изтъкна кметът.

Общината е готова с проекти за 1,5 млн. лв. по Оперативна програма „Регионално развитие“ и ще кандидатства за финансиране през следващия програмен период за изграждането на канализация и инфраструктура на квартала.

Петима са пострадалите служители на МВР по време на акцията, двама от извършителите са задържани издирва се трети. Пет камиона и два багера ще разчистват терена във вторник, като ще бъде въведено кръгово движение, така че влизането и излизането на терена да става от различни места.

Общината е готова да предложи 80 парцела общинска земя в кв.“Три чучура север“, но в парка застрояване няма да допуснем, потвърди Николов. Утре ще продължи премахването на оставащите 20 къщи, уточни той.

#Стара Загора #Лозенец #роми #МВР #Живко Тодоров