Обратно към пълната версия на статията »

Холандия виновна за 300 от жертвите в Сребреница

Холандия виновна за 300 от жертвите в Сребреница
Снимка: Би Би Си
A A+ A++ A

Холандските военнослужещи от международните сили (Сините каски) не са успели да опазят 300 от жертвите на клането в Сребреница през 1995 г. по време на войната в Босна и Херцеговина.

„Държавата Холандия е отговорна за тeзи загуби, след като войниците й са допуснали сръбските сили да депортират жертвите от базата на холандския контингент Dutchbat в селището Поточари на 13 юли 1995 г.“, заяви в Хага съдията Лариса Елуин.

Хиляди хора се събраха днес, на 19-ата година от клането. „Тук е краят“, въздиша 60-годишната Рамиза Хасанович, пристигнала на прясно изкопания гроб, в който ще бъдат поставени тленните останки на съпруга й. Те били открити неотдавна в общ гроб. Още два гроба са изкопани до него – един за брат му и още един за племенника му. Преди две години жената погребала двамата си сина Нихад и Мумин, на 16 и 18 години.

„Моята къща е тук, насред тези гробове, това е моето място за поклонение, това е всичко, което имам. Идвам тук, когато мога, говоря им, моля се за тях“, казва жената, чиито черни коси са покрити с лилава кърпа.

В мемориалния център в Поточари тленните останки на 175 жертви, идентифицирани през последната година, бяха погребани днес след религиозна церемония. Сред жертвите има 13 непълнолетни, момчета на възраст между 15 и 17 години.

Ковчезите, покрити със зелена плащеница, бяха подредени снощи на тревата в десетина редици в очакване да бъдат поставени в земята. До момента са идентифицирани 6066 души.

През юли 1995 г., няколко месеца преди края на войната в Босна, от 1992 до 1995 г., босненските сръбски сили избиват около 8000 мъже и младежи мюсюлмани в Сребреница. Това е най-масовото убийство в Европа след Втората световна война. Бившите лидери на босненските сърби Радован Караджич и Ратко Младич, смятани за основните отговорници за клането, са съдени за геноцид пред Международния трибунал в Хага.

#Холандия #Сребреница #жертви #клане #военнослужеущи