Обратно към пълната версия на статията »

Кадиев: От БНБ или не ги бива, или са за затвора

Кадиев: От БНБ или не ги бива, или са за затвора
Защо никой не задава въпроса къде са миноритарните акционери, те искат ли банката да бъде оздравена, или не искат, те имат повече права от всички останали, попита Кадиев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Целта отдавна не е развод между Цветан Василев и Делян Пеевски, нито дори отнемане на бизнесите около Корпоративна търговска банка. Мисля, че някой много има да си отмъщава на България и в момента го прави. Банковата криза показа, че БНБ не умее да управлява кризи. А ако умеят, но не го искат - значи са за затвор, заяви социалистът Георги Кадиев в коментар на ситуацията около Корпоративна търговска банка в студиото на Нова телевизия.

„Да разрушиш такива ключови институции като БНБ… Най-често приятелите ме питат, дали да си обърнат парите в евро. Това означава, че те се страхуват, че валутният курс ще бъде променен, че валутният борд ще падне“, коментира Кадиев.

Бившият депутат даде мнението си и по предложеното законодателство за излизане от кризата с банката.

„Според мен няма никаква нужда от специален закон, няма нужда от гарантиране на депозитите над 100 хил. евро. Няма и никаква нужда от фалиране на КТБ“, категоричен беше представителят на левицата.

Според него необходим е банков надзор. „Когато той е дистанционен, а не текущ, се получава една мрежа, през която се е промушила четвъртата банка в страната“.

„Защо никой не задава въпроса къде са миноритарните акционери, те искат ли банката да бъде оздравена, или не искат, те имат повече права от всички останали… Мисля, че няма никаква нужда от паника“, добави Георги Кадиев. „Делян Пеевски се позагуби, макар че имаше водеща роля в началото. Целта е не само да бъде закрита КТБ, но и да се вземат нейните активи“, заяви бившият народен представител.

 

#Георги Кадиев #Кадиев #БНБ #КТБ