Обратно към пълната версия на статията »

Случващото се в банковия сектор обслужва определени кръгове, смята Първанов

Случващото се в банковия сектор обслужва определени кръгове, смята Първанов
Според Първанов държавното управление трябва да е фокусирано не само върху случващото се в момента в банковата сфера, но върху дългосрочната финансова стабилност на страната. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Случващото се в банковия сектор обслужва интересите на определени кръгове. Това каза председателят на ПП АБВ и президент на България в периода 2002 – 2012 година Георги Първанов по БНР.

„Виждаме как един олигархичен кръг се раздели на две и едната половина изяжда другата. В случая очевидно, че Делян Пеевски ще погълне в огромната част онова, което, не знам в каква степен, кой и как притежаваха в рамките на общия кръг с Цветан Василев“, заяви председателят на АБВ.

Попитан кой ще се възползва от това, Първанов изрази опасения, че в една или друга степен ще бъдат приобщени много политически сили.

„Виждам много предпазливата позиция на ГЕРБ, което за мен идва да покаже, че те са част от генезиса на онова, което се случва в банковата криза, и имам предвид не само това, което излезе и публично, че процесът тече още от 2011 година. Сякаш там се правят анонси, хвърлят се мостове за взаимодействие с ДПС. Може не под формата на официална коалиция, но със сигурност ще бъде взаимодействие, което ще обслужва една и съща идея“, подчерта Първанов.

Той не изключи обаче процесите и на „Позитано“ да бъдат под диктовката на същия този кръг така, както по думите му е било и досега.

„Ако този кръг се намеси в номинацията и избора за нов председател на БСП, то тогава извън онези, които са „вързани“, грубо казано, ще останем малко формации - АБВ, Реформаторският блок и други малки политически формации“, каза още той.

Според Първанов държавното управление трябва да е фокусирано не само върху случващото се в момента в банковата сфера, но върху дългосрочната финансова стабилност на страната.

Лидерът на АБВ обяви, че на България й трябва силна коалиция с подкрепа на 150-160 депутати, за да предприеме непопулярни мерки като здравната реформа.

#Георги Първанов #Делян Пеевски #БСП #АБВ #Реформаторският блок