Обратно към пълната версия на статията »

Красен Станчев за КТБ: Виждал съм същата схема в Казахстан

Красен Станчев за КТБ: Виждал съм същата схема в Казахстан
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Как ще коментирате развитието около КТБ?

Виждал съм подобна развръзка в Казахстан.

Какво следва оттук нататък?

Разследване. Кога е изчезнало, трябва да има дубликати на тези документи, все пак при съответните клиенти трябва да има някакви следи. (Станчев говори за липсващи кредитни досиета за 3,5 милиарда лева – бел. ред.) Такива следи може да има в кредитния регистър и т.н. Това е доста дълга работа. За тази сума, зависи колко са клиентите, най-вероятно година-две работа.

Как могат да изчезнат 3,5 млрд. лв., без да оставят следи?

Досиетата са изчезнали, тези, които трябва да бъдат в банката, това е изводът на квесторите. Това не означава, че не са оставили следи в системата.

Парите ще могат ли да бъдат възстановени?

Това е въпрос на индивидуални процесуални действия спрямо собственика на банката и спрямо тези, които имат задължения към нея. В съобщението на БНБ е ясно, че като ги няма досиетата, там са и обезпеченията по кредитите.

Как ще справи държавата с парите на гражданите?

Има възможност - тези, които са с депозити до 100 хиляди евро, те са осигурени, за другите с по-големи суми има различни техники за справяне с проблема. Последният отчет на КТБ показваше някъде около половин милиард повече в спестявания, отколкото кредити в банката. Предполагам, депозитите не са се променили, защото лихвите на банката бяха много атрактивни. Вероятно са изнесени депозитите на някои държавни фирми, и то не в пълен обем. Така че в банката, предполагам, има някакви активи. Но колко са те спрямо онова, което се губи, не мога да ви кажа.

По какво си прилича сегашната ситуация с примера от Казахстан, който дадохте?

Там го направиха по същия начин, само че трима души през 2008 година за около три седмици. Тук е било пак толкова. Прехвърлят се пари по сметките на свързани с тримата собственици лица. Парите се прехвърлят по определени сделки, в дадения случай са раздадени кредити. След това се унищожават кредитните досиета и тримата души заминават за чужбина. Това там беше най-добрата банка, според международни класации това беше най-добрата банка в бившия СССР.

Можеше ли да се разбере по-рано и да се вземат мерки срещу това деяние?

Не, за периода, в който е направено, не е било възможно да се предотврати.

 

#Красен Станчев #Корпоративна търговска банка