Обратно към пълната версия на статията »

Не е ли време за достъпна среда за хората с увреждания?

Не е ли време за достъпна среда за хората с увреждания?
A A+ A++ A

Хиляди са обречени на „недостъпен“ живот в България. Пречат им уврежданията, с които съдбата ги е белязала, но пречим и ние като общество, което не се вълнува особено от хората, живеещи досущ като затворници просто защото средата около тях не е достъпна. А не е ли достъпна средата, животът също не е достъпен.

В Европа отдавна не се говори за хора с инвалидни колички. Използва се терминът „универсален дизайн“, който означава, че околната среда, архитектурната среда трябва да бъде достъпна за всички, независимо дали имат двигателни, образователни, религиозни и други проблеми, обясни в предаването „Кой говори“ по Дарик Минчо Коралски, директор на Агенцията на хората с увреждания. Той допълни, че преди няколко месеца е била направена първата стратегия за заетост за хората с увреждания, но първият проблем, който е изникнал, е бил свързан именно с достъпната архитектурна и транспортна среда. Според него няма значение какви стратегии ще бъдат създавани, ако човек не може да стигне до работното място, театъра или спортната площадка. Или ако стигне, не може да влезе. „Нашите спирки са измислени по възможно най-глупавия начин. Трамваят спира по средата на улицата“, заяви Коралски.

До октомври следващата година трябва да е готов Националният регистър на хората с увреждания. Той ще представлява система от данни за здравния, трудовия и социално-икономическия статус на хората с увреждания, а самите данни ще идват от различни институции, като Националната експертна лекарска комисия, НОИ и образователното министерство. „Информационната система има за цел да позволи да се нанесе върху картата на всеки град местоположението на хората с увреждания. Тогава ще е ясно във всеки квартал колко хора с какви увреждания има. И така цялата тази дейност ще може да бъде оптимизирана“, обясни Минчо Коралски и допълни, че градовете, които доста са напреднали в осигуряването на достъпна среда за хората с увреждания, са Варна и Разград – градове, в които по-отдавна е започнала тази политика на адаптиране.

Заместник-кметът по социалната политика на Столична община Албена Атанасова е категорична, че всички нови строежи се правят достъпни за хората с увреждания. Тя даде за пример новата част на метрото до „Младост“, която по думите й е напълно достъпна. Тя също така призова за диалог между двете страни. Според нея средата в България ще остане агресивна още дълго време, докато не се намери ресурс, а тази недостъпност ще може да се компенсира с присъствието на асистент. Това е била причината за нейното настояване още през 2007 година да се приеме програмата „Асистент за независим живот“, за която от първи септември влязоха в сила новите критерии. Сред тях са въвеждане на точкова система, която определя мястото на хората в списъка на ползвателите или на чакащите./dariknews.bg