Обратно към пълната версия на статията »

Адемов: Погасяването на външния дълг само чрез заем

Адемов: Погасяването на външния дълг само чрез заем
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Външен или вътрешен заем са двата най-вероятни изхода за правителството за рефинансиране на външния дълг от 1.6 млрд. лв., заяви зам.-председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Хасан Адемов.

„Какво ще предприеме правителството, за да рефинансира външния дълг от 1.6 млрд. лв., трябва да бъде решено на базата на изключително сериозен обществен дебат, за да може да се вземе най-доброто решение. Очевидно това решение клони към възможности за търсене на външен или вътрешен заем“, коментира той пред БНР в понеделник.

Адемов се съгласи с позицията на председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ, според която България трябва да търси заем за плащанията си по външния дълг през следващия януари.

В неделя Стоянова заяви, че България при всички случаи трябва да търси заем, за да погаси падежа през януари 2013 г.

Според нея непременно трябва да се мисли в тази посока независимо дали заемът ще бъде вътрешен, външен и вътрешен, или в него ще участват частично парите на Сребърния фонд.

„Да не забравяме, че бюджетът за 2012 е приет с дефицит от един милиард, което означава, че тези дефицити, ако не бъдат покрити с преизпълнение на приходите в бюджета, което е изключително трудно, трябва по някакъв начин да се търсят заеми“, каза още Хасан Адемов.

По думите му България е стабилна от гледна точка на фискалните позиции, защото съотношението дълг към брутен вътрешен продукт е едно от най-ниските - към 15%.

„Има и нещо друго, което е важно - ако продължаваме с тези темпове да харчим парите от фискалния резерв, както казва бившият министър на финансите Пламен Орешарски в едно интервю, в началото на следващата година е възможно да нямаме изобщо фискален резерв“, предупреди още депутатът от ДПС.

През последните две години и половина вътрешният дълг е увеличен близо с 2 млрд. лв., а резервът е намалял с близо 3.5–4 млрд., „което значи, че към 5 млрд. лв. са изхарчени от това правителство, без да е ясно точно за какво“, заяви още Адемов.

#Сребърния фонд #фискалния резерв #България #ГЕРБ #Министър на финансите #Пламен Орешарски #Менда Стоянова #ДПС #дълг #заем #Хасан Адемов