Обратно към пълната версия на статията »

Юрий Соловьов, зам.-президент на VTB Bank: България е идеалното място за започване на дейност на Балканите

Юрий Соловьов, зам.-президент на VTB Bank: България е идеалното място за започване на дейност на Балканите
A A+ A++ A

Ексклузивно интервю с Юрий Соловьов, първи заместник-президент и председател на Управителния съвет на VTB Bank.

На 1 март 2012 г. VTB Capital, която представлява инвестиционния бизнес на руската банка ВТБ, стъпи на Балканите чрез стартирането на бизнес дейности в България.

 

Кое накара ВТБ чрез VTB Capital да влезе на българския, респективно на балканския пазар, именно в настоящия момент? Защо не по-рано или по-късно?

Като цяло ВТБ се развива през последното десетилетие като или закупува, или се разраства органично в редица страни и различни региони.

Имаме присъствие в Азия – в Сингапур, Хонконг, Китай, Виетнам и Индия; присъстваме в Близкия изток, където за свой център сме избрали Дубай; също така сме и в САЩ, където открихме офисите си миналата година; разбира се, имаме присъствие в Европа – Виена, Франкфурт, Париж, Лондон, Кипър; също така присъстваме и в повечето страни от ОНД или бившите съветски републики.

Имахме определен списък с приоритети, които бяха продиктувани от размера на пазарните възможности, нивото на конкурентност на международната икономика, зрелостта на пазарите. Например миналата година избрахме Хонконг и САЩ като най-важни нови пазари за нас.

Започнахме да обмисляме навлизане в Балканския регион преди около година и въпреки че се разраствахме относително бързо, винаги има приоритети в управлението на ресурсите.

Балканите се отварят за нас, защото нивото на глобална конкуренция по отношение на тях спадна драстично. Повечето европейски банки се оттеглят, защото имат проблеми у дома си. Глобалните банкови институции също намаляват присъствието си.

За VTB Capital това е част от естественото разширение на присъствието ни в бившите съветски републики. Работихме постепенно за тази цел и имахме привилегията да намерим партньори като г-н Милен Велчев, г-н Георги Велчев и г-н Красимир Катев. Така че комбинацията от тези фактори доведе до откриването на офис на ВТБ в България и на Балканите.

Споменахте пазарната конкуренция като ключов фактор. Как оценявате конкуренцията на българския пазар? Каква е стратегията Ви за него?

Да погледнем различните сектори. Бих казал, че в България в банкирането на дребно има голяма конкуренция. Ако вземем корпоративното или инвестиционното банкиране, там това не е точно така. Ние сме водеща банкова институция в региона.

VTB Capital емитира по-голямата част от дълга и т.нар. equities в страните от бившия Съветски съюз и при това сме постигнали тези позиции в един относително кратък период от три години. Привлекли сме над 100 млрд. д. инвестиции само в руската икономика и общо взето, транспортираме този модел в другите страни, в които разширяваме присъствието си.

По-рано работех за голяма глобална компания за инвестиционно банкиране, голяма част от колегите ми също. През 2002 г. например започнах да работя върху редица балкански транзакции за глобални институции. Сега знам, че те нямат никакви планове за региона, а ние виждаме много възможности. Всяка седмица извършваме транзакции на  капиталовия пазар или с equities, или с дълг.

Не очакваме такава честота на транзакциите от България. Но ние сме много близки страни. Имаме близка култура, език, много богата и добра историческа връзка. Вярваме, че разбираме  българската икономика.

България комбинира уникалната черта на това да е много близка и разбираема за нас и едновременно да е част от ЕС. Така че се чувстваме доста комфортно, навлизайки в този нов пазар. Ако погледнем търговските отношения – Русия е вносител и търговски партньор номер едно за България. Мисля, че миналата година тя беше на трето място по преки чуждестранни инвестиции. От страна на клиентите ни има голям интерес към България по отношение на някои сектори на икономиката. И всъщност смятаме, че може да има интерес и в обратната посока – към руския пазар. Руският пазар определено е „недообслужван“. Има много възможности за българските предприемачи и бихме искали да станем нарицателно име за тях, както сме за руските компании.

Къде стои България в стратегията Ви глобално и за региона? Тя, изглежда, се оформя като център за Балканите на VTB Capital?

Да, вече разглеждаме множество възможности в балканските страни. Очевидно бихме искали екипът на г-н Велчев да генерира повече транзакции. Те вече ни представиха редица регионални възможности, така че виждаме България като първа стъпка при навлизането си в балканските пазари. По всяка вероятност няма да отворим офиси навсякъде.

Но ако погледнем един друг фактор, който ни помогна да вземем това решение – това е ефективността на българския пазар. Това е една доста добре управлявана икономика и правителството има доста ясна структура за корпоративното управление, много ниски данъци и – отново ще повторя – това е страна, която ни е много близка в културно отношение. Така че, откъдето и да го погледнем, България е идеалното място за нас за започване на дейност на Балканите.

Смятате ли че в даден момент ЕС и Русия ще се сближат дотолкова, че да сключат валутен съюз?

Това е голям и сложен въпрос, но лично аз смятам, че ние – ЕС и Русия – ще сме свързани в бъдеще и че трябва да има голямо взаимодействие между двата съюза. Защото смятам, че Русия първо ще поиска да се сближи с бившите съветски страни. Знаете, че има митнически съюз между Русия, Беларус и Казахстан, а Украйна обмисля дали да се присъедини или не.

Като страна Русия би искала да се присъедини към ОИСР (Организацията за икономическо сътрудничество и развитие) и мисля, че след приемането й в Световната търговска организация определено основна задача за руското правителство ще бъде влизането в ОИСР.

Както и бихме искали да сме свързани много по-близо с Европейския съюз. Това важи от визовите ограничения до търговията. Исторически и географски сме много свързани. Азия става изключително мощен регион. САЩ и Латинска Америка като цяло се засилват в дългосрочен план, така че ние трябва да гравитираме едни към други и като цяло ставаме много голяма сила като трудови ресурси, природни ресурси, технологии и т.н.

Очевидно в момента ЕС преживява тежък период и има нужда от реформи не само във фискално отношение за целия ЕС, но и самите страни членки трябва да направят трудовото си законодателство по-последователно например. Но наистина смятам, че в бъдеще ще има силно сътрудничество между ЕС и страните от бившия Съветски съюз. Не мисля, че имаме избор да не си сътрудничим.