Обратно към пълната версия на статията »

Ню Йорк таймс: Русия натиска България да възобнови строежа на „Южен поток“

Ню Йорк таймс: Русия натиска България да възобнови строежа на „Южен поток“
Южен поток. Снимка: ЕПА БГНЕС
A A+ A++ A

Руският външен министър Лавров призова Европейския съюз в понеделник да възобнови строежа на газопровода „Южен поток“.

Преди месец българското правителство спря изграждането на своята част на тръбата, която трябва да транспортира руски газ през Черно море до Европейския съюз. България преустанови строителството под натиска на Европа и САЩ и заради опасенията от нарасналото напрежение около Русия и Украйна.

След като се срещна с българските власти в понеделник, Сергей Лавров, руският външен министър, се обърна към Европейския съюз на пресконференция в София с призив да „възобнови контакта“ и добави, че „се надяваме, че преговорите ще бъдат успешни“.

„Убедени сме, каза г-н Лавров, че ако има добра воля, всеки проблем може да се реши.“

В интервю с български журналисти Лавров заяви, че „Европейското законодателство не бива да се прилага със задна дата и да възпрепятства договореностите по проекта „Южен поток“, които са направени на по-ранен етап“.

Лавров ще посети Словения във вторник, друга страна по трасето на газопровода, за да продължи да лобира.

България – член на Европейския съюз, която беше част от Съветския блок, сега е заклещена в противоречията между Изтока и Запада. Българският пристанищен град на Черно море Варна е смятан за ключово звено в проекта „Южен поток“, който, ако се построи, ще позволи на руския енергиен износ към Европа да заобиколи Украйна.

С около 2400 километра, или около 1500 мили, предложеният газопровод преминава от Южна Русия до крайната си точка Австрия и има капацет да доставя до 60 милиарда кубични метра природен газ на година.

По време на срещата с Лавров в понеделник премиерът Пламен Орешарски обеща, че България ще „продължи всички усилия“ по изграждането на газопровода в съответствие със законите на ЕС.

Кабинетът на Орешарски, който ще подаде оставка до края на месеца, силно подкрепяше газопровода, но спря строежа миналия месец, след като срещна растяща опозиция от Европейския парламент и Европейската комисия.

Пристигайки в София в понеделник, според местни медии, Лавров е бил посрещнат от дузини протестиращи, искащи край на българската енергийна зависимост от Русия, която осигурява повече от 80% от природния газ на страната.

Тихомир Безлов – политически анализатор от Центъра за изследване на демокрацията, казва, че българското правителство не е в позиция да обещава нищо на Русия.

„Сергей Лавров демонстрира днес, че Русия говори, че България е важна, каза г-н Безлов, но главното му послание бе отправено към Брюксел.“

#Лавров #Южен поток #Русия #София #Брюксел #Орешарски