Обратно към пълната версия на статията »

Сънната болест може да превземе света

Сънната болест може да превземе света
A A+ A++ A

Сънната болест може застраши живота на десетки милиони хора до края на века, тъй като климатичното затопляне разширява зоната на разпространение на мухата цеце, която е вектор на заболяването, сочат резултатите от изследване, публикувани от „Франс прес“.

Сънната болест е заболяване на хора и животни, предизвикано от паразита Tripanosoma brucei, който се пренася от мухата цеце. Болестта се изразява в конвулсии и сериозни проблеми със съня, които, ако не бъдат лекувани, водят до кома и смърт. Понастоящем риск от сънна болест има за 75 милиона души, а всяка година от нея са засегнати 70 000 души в Източна, Западна и Централна Африка, сочат данни на Световната здравна организация.

Учени от американските федерални центрове за контрол и превенция на заболяванията под ръководството на Шон Мур направиха компютърен анализ, базиран върху два сценария на климатолози, които през този век предвиждат покачване на температурата с 1,1 до 5,4 градуса Целзий в зависимост от емисиите въглероден диоксид. Учените изследвали този паразит, който се среща в Източна Африка, и два вида мухи, които го пренасят. Така заключили, че болестта може да се разпространи, когато средните температури са между 20,7 и 26,1 градуса Целзий.

В резултат на климатичното затопляне някои райони в Източна Африка могат да станат прекалено горещи и това да причини унищожаването на паразита, а други, например в Южна Африка, да улеснят разпространението му. През 2090 г. е възможно да има нови 40–77 милиона случая на заболяването.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the Royal Society Interface. БТА