Обратно към пълната версия на статията »

Бан Ки-мун, Обама и Елизабет II поздравиха България за 3 март

Бан Ки-мун, Обама и Елизабет II поздравиха България за 3 март
По повод 3 март президентът Плевнелиев получи поздравления от държавни глави и ръководители на международни организации, сред които са Бан Ки-мун, Барак Обама и Нейно Величество кралица Елизабет Втора. Снимка: DarikNews, Архив
A A+ A++ A

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун и президентът на САЩ Барак Обама изпратиха поздравления до държавния глава на България Росен Плевнелиев по случай националния празник на България 3 март.

По повод българския национален празник президентът Росен Плевнелиев получи поздравления от държавни глави и ръководители на международни организации, сред които са генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, президентът на САЩ Барак Обама и Нейно Величество кралицата на Обединеното кралство Елизабет Втора, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Най-топли поздравления по случай Деня на Освобождението на България отправя към българския народ, президента и правителството генералният секретар на ООН Бан Ки-мун.

„Това е възможност да отбележите гордата култура и история на страната си и шанс да покажете ролята, която изпълнява България в нашия глобално свързан свят“, пише Бан Ки-мун в поздравлението си.

Той дава висока оценка на ангажираността на България в рамките на Обединените нации, в помощ на споделените решения, свързани с общите предизвикателства.

„Приветствам приноса, отдадеността и лидерството на България в търсенето на справедливо, мирно и проспериращо бъдеще за всички хора“, се казва още в приветствието на генералния секретар на ООН.

В поздравлението си до държавния глава Росен Плевнелиев президентът на САЩ Барак Обама пише: „България е надежден съюзник в НАТО и важен партньор на Съединените щати. Високо ценим продължаващата Ви силна подкрепа за Международните сили за поддържане на сигурността, както и приноса на Вашите смели бойци в Афганистан. Приветстваме ангажимента Ви към демократичните реформи и Вашето ценно сътрудничество в борбата с тероризма, в областта на разузнаването и в правоприлагането, с което отстояваме сигурността на всички наши граждани“.

„Очаквам да продължим ползотворното си партньорство“, се казва още в писмото на президента Барак Обама.

„С голямо удоволствие изпращам на Ваше Превъзходителство моите поздравления по повод Вашия национален празник, както и най-добрите си пожелания за щастие и успех на правителството и народа на България“, заявява в посланието си по случай българския национален празник кралица Елизабет Втора.

Послания за просперитет и благоденствие на българския народ, щастливо бъдеще и лично благополучие отправят още австрийският президент Хайнц Фишер, президентът на Азербайджанската република Илхам Алиев, президентът на Бундесрата и изпълняващ функциите на президент на ФРГ Хорст Зехофер, държавните глави на Индия Пратибха Патил, на Ирландия Майкъл Хигинс, на СР Виетнам Чьонг Тан Шанг, на Гърция Каролос Папуляс, президентът на Казахстан Нурсултан Назърбаев, президентът на Конфедерация Швейцария Евелин Видмер-Шлумпф и други.

#ООН #Бан Ки-мун #генерален секретар #Барак Обама #президент #САЩ #Росен Плевнелиев #България #Националния празник #3 март #Обединеното кралство #Елизабет Втора #кралица #Освобождение #НАТО #Афганистан #Съединените щати #Хайнц Фишер #Азербайджан #Илхам Алиев #ФРГ #Индия #Ирландия #Майкъл Хигинс #Виетнам #Гърция #Каролос Папуляс #Казахстан #Нурсултан Назърбаев #Швейцария