Обратно към пълната версия на статията »

Бачковският манастир с нов игумен

Бачковският манастир с нов игумен
В неделя архимандрит Симон, който пое Бачковския манастир след отстраняването на епископ Борис временно, ще бъде официално въдворен като игумен. Снимка: bg.wikipedia.org
A A+ A++ A

В неделя архимандрит Симон, който пое Бачковския манастир след отстраняването на епископ Борис временно, ще бъде официално въдворен като игумен.

Решението за това бе взето от Светия синод, а от 12 юни назначението е факт. Според висшия клир, архимандрит Симон успя да възстанови доброто име на обителта, прояви се като грижовен стопанин и добър духовен ръководител на братството.

Архимандрит Симон е много по-диалогичен и с медиите, в сравнение с епископ Борис, който не ги допускаше с камери и фотоапарати в двора на манастира.

Само преди ден удостоеният с голямата награда за цялостен принос в литературата на името на Христо Г. Данов академик Антон Дончев дари паричния еквивалент на библиотеката на Бачковския манастир.

Освен духовно средище и любима туристическа дестинация, манастирът има и стопанство, с което от години осигурява храната на възпитаниците на Духовната семинария в Пловдив.

#Бачковски манастир #Симон #Пловдив #Антон Дончев #Борис