Обратно към пълната версия на статията »

Барозу: Русия и Украйна да положат усилия, за да разрешат газовия спор

Барозу: Русия и Украйна да положат усилия, за да разрешат газовия спор
Русия "сведе до нула" доставките на газ към Украйна, като остави само транзитните доставки за европейските страни. Снимка: Източник: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу призова Русия и Украйна да положат усилия за постигане на споразумение и за възобновяване на газовите доставки между двете страни.

По думите му предложението за споразумение, което е на масата, е добро и би позволило на Русия да получи неплатените сметки от съседната й страна, а на Украйна – да си осигури справедлива цена в бъдеще.

"Комисията изпълнява ролята на посредник в този проблем", заяви Барозу и уточни, че еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер поддържа контакт с двете държави и с енергийния гигант Газпром.

"Много бихме искали Русия да може да приеме това предложение за споразумение", каза председателят на ЕК, цитиран от АФП.

В понеделник Русия въведе система на авансово плащане на газовите доставки за Украйна след провала на преговорите помежду им.

Русия "сведе до нула" доставките на газ към Украйна, като остави само транзитните доставки за европейските страни.

Украинският министър на енергетиката Юрий Продан увери, че страната му няма да пречи на транзита към Европа. Около 15% от потребявания от Европа газ преминава транзитно през украинска територия.

#Украйна #газ #доставки #Русия #Украйна #споразумение #Юрий Продан