Обратно към пълната версия на статията »

Тютюнът вече извън държавното регулиране

Тютюнът вече извън държавното регулиране
Идеята е да отпаднат квотите за производство и премиране на тютюнопроизводителите и секторът да функционира на пазарна основа. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Вече няма да има държавно регулиране в тютюневия сектор, предвиждат промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия, които бяха приети на първо четене в парламента.

Идеята е да отпаднат квотите за производство и премиране на тютюнопроизводителите и секторът да функционира на пазарна основа, предаде Дарик радио.

Закрива се Фонд „Тютюн“, който осъществява държавното подпомагане в сектора. За подпомагане на тютюнопроизводителите в бъдеще се предлага да се прилага общият режим за земеделските производители.

От опозицията обвиниха управляващите, че унищожават сектора.

„С този закон се въвеждат окончателно чисто пазарните отношения в този сектор и тютюневият сектор става равнопоставен с всички останали сектори на земеделието. Отпадат от общинските кметове редица задължения, които досега те бяха, по съществуващия закон, задължени да извършват. Това включва проверки по места, допълнителна администрация, която бяха задължени по закона да поддържат. Това включва и воденето на регистри и ангажирането на голям потенциал в определен период от време“, обясни зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров.

От своя страна депутатът от ДПС Юнал Тасим заяви, че с този закон управляващите казват, че тютюнопроизводството е нежелано в България.

„И това, което имаме като отношение към фиска като акцизи, ще дойде от производство извън пределите на страната. Дълго време ще се помни вашето законотворчество и дълго време не само вас ще ви споменават, а и вашите роднини, защото положението в някои части на страната е трагично“.

„Видите ли, благодарение на българското правителство се вдигнала цента на тютюна. Нищо подобно, колеги, вдигна се просто защото тютюн вече няма и все повече няма да има, защото няма да има кой да го произвежда“, заяви от парламентарната трибуна депутатът от БСП Димчо Михалевски.

#БСП #Димчо Михалевски #България #депутат #ДПС #Юнал Тасим #зам.-министър на земеделието и храните #Цветан Димитров #фонд „Тютюн“ #Закона за тютюна и тютюневите изделия #тютюн