Обратно към пълната версия на статията »

ДПС: Законът за тютюна е предателство към България

ДПС: Законът за тютюна е предателство към България
Според Лютви Местан се създава огромен риск за обезлюдяването на териториите, в които се отглежда тютюн. Снимка: impactlab.net
A A+ A++ A

Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за тютюна и тютюневите изделия е предателство към националните и икономическите интереси, заяви депутатът от ДПС Алиосман Имамов.

Законопроектът трябва да бъде оттеглен и да се намери друг подход, с който да се отчете характерът на този стратегически за България отрасъл, от който държавата не може да се оттегли, каза пък заместник-председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан, цитиран от „Фокус“.

„Основният порок на внесения законопроект е, че от регулирането на един сектор се върви към другата крайност – към свръхлиберализацията на сектора. Тютюнът е дрога, легален опиат. Няма начин да не е за държавно регулиране, няма начин да не са правно регулирани отношенията, свързани с производството на тютюн и тютюневи изделия“, посочи той.

„Тютюнопроизводството за България отдавна е определено като стратегически отрасъл. Аз нямам информация, че е стратегически отрасъл за Франция, за Германия. Но безспорно е стратегически отрасъл за България, защото има пряко отношение към националния суверенитет на Република България“, каза още Местан.

По думите му се създава огромен риск за обезлюдяването на териториите, в които се отглежда тютюн.

„Търговската марка е част от националния суверенитет и това го пише в книгите, елементарно е. Ако България загуби широката мелнишка лоза като сорт грозде, губи част от своя суверенитет. Същото се отнася и за мавруда, и за тютюна. Вие ще кажете – ама ние между първо и второ четене ще ги оправим тези неща. Това не отговаря на въпроса, че не ги четем на първо четене. Мълчанието ви няма нищо общо с онази буря, която ще се създаде. Прекалено сериозна е темата“, заяви още Местан от парламентарната трибуна.

По думите на депутата от ПГ на „Коалиция за България“ Александър Радославов ориенталски сорт се произвежда освен в България, в Македония и в Гърция.

„Интересите са глобални. Ние сега спазваме принципа да сме лоялни в рамките на Европейския съюз с някаква средна съотносимост“, каза още Радославов.

„Вие ликвидирате едно печелившо производство, което много бързо ще мине в сивия сектор, защото с този законопроект създавате такива условия“, заяви от своя страна Алиосман Имамов, цитиран от БГНЕС.

„Ликвидирането на тютюневия бранш означава и тежки фискални проблеми, защото 70% от тютюна се изнася и носи приходи за бюджета. България изнася зърно и тютюн - с този закон вие зачерквате едно от тях, от което ще страда хазната. Законът е предателство към националните и икономическите интереси“, посочи Имамов.

Първата група промени в закона е свързана с отпадане на държавното регулиране на производството, изкупуването и търговията с тютюн и съответно със закриването на Фонд „Тютюн“. Отменят се разпоредбите, свързани със сроковете за изкупуване, договориране и изплащане на суров тютюн, с разпределението на квоти за производство, регулацията на изкупните цени, премирането на тютюнопроизводителите, безвъзмездното предоставяне на семена, както и задълженията на общините, свързани с тези дейности.

Предвидено е тютюнопроизводителите да бъдат регистрирани като земеделски производители по Закона за подпомагане на земеделските производители и като такива да бъдат подпомагани по общия ред, регламентиран за всички земеделски производители.

Втората група промени е по отношение на окачествяването и изкупуването на тютюна. Предлага се при спор за окачествяване разходите да са за сметка на купувача. Отпада 30-дневният срок, в който изкупеният тютюн следва да бъде изплатен.

На фирмите, изкупили тютюн, се вменява задължение в 30-дневен срок след приключване на изкупуването сами да представят справка в Министерството на земеделието и храните за изкупеното количество по сортови групи, както и задължението ежегодно до 30 юни да представят справка за наличните количества тютюн и/или суров тютюн от предишна реколта и за реализираните количества по сортови групи.

По отношение на продажбата и предлагането на тютюневи изделия се въвежда забрана това да става чрез използване на услугите на информационното общество.

Законопроектът въвежда допълнително ограничение за рекламиране на тютюн и тютюневи изделия в обектите, в които се извършва търговия с тях, като предлага реклама да се допуска само в специализирани магазини за тютюн и тютюневи изделия.

Освен това се предлага забраната за реклама да не важи за специализираните печатни издания, преназначени за професионалисти в областта на търговията с тютюн и тютюневи изделия.

Следва да се отбележи, че в закона вече съществува действаща аналогична разпоредба и в тази връзка е необходимо прецизиране между първо и второ четене.

Законопроектът бе приет със 72 гласа „за“, 42 „против“ и двама въздържали се.

#Министерството на земеделието и храните #фонд „Тютюн“ #Гърция #Македония #Александър Радославов #Коалиция за България #България #тютюн #Лютви Местан #Алиосман Имамов #ДПС #Закона за тютюна и тютюневите изделия