Обратно към пълната версия на статията »

Корупцията стана туристическа атракция в Чехия

Корупцията стана туристическа атракция в Чехия
Корупцията вече е атракция в Чехия.
A A+ A++ A

Туристическа обиколка из корупционната история на Чехия е новият хит в столицата Прага. Посетителите на града могат да разгледат какво е станало с огромните суми публични средства, изчезнали в джобовете на нечестни държавни служители и съмнителни бизнесмени. Това е екскурзия с чести спирания покрай показни вили, общински и държавни строителни обекти със сериозно превишен бюджет и ехтящи коридори на сгради на местната власт.

В края на обиколката организаторите раздават на всички участници уникални сувенири – те получават специална "диплома". Надписът "Магистър по корупционна администрация" е намек за многото официални лица и политици, обвинявани в купуване или придобиване на академичните си квалификации по-бързо от обичайното, в това число дипломи по право.

"Корупцията не е само пари, похарчени по грешен начин. Корупцията е злоупотреба с доверие и властовата мрежа, която се изгражда със същите пари", заявява пред Би Би Си Петър Шоурек, основател на първата в света агенция за корупционни туристически обиколки. "Приемам го като заплаха за нашите свободи, защото ако тези структури от мафиотски тип станат достатъчно силни, те са в състояние да заплашват граждани", коментира той.

Петър Шоурек не вижда никакъв проблем в печеленето от корупцията. Тъкмо обратното. "Именно с цел да се осветли това противоречие създадох корупционната туристическа обиколка", посочва той. "Корупционният туризъм е бизнес, който се храни с това, което се храни с бизнеса. Ние рециклираме корупцията".

Припомняме, че през юни миналата година полицаи с маски нахлуха в сградата на правителството след скандал за секс, шпионаж и подкупи, който сложи край на управлението на премиера Петър Нечас. Офисите на няколко бизнесмени, включително на Яноушек, също бяха обискирани.

Това бе горчив край за едно правителство, което направи повече от всяко друго да развърже ръцете на разследващи и прокурори, които имат за задача да ограничат корупцията по високите етажи.

Но корупцията е печално известна с трудността да се измерва точно.

Глобалната организация за следене на корупцията "Трансперънси интернешънъл" постави Чехия на 57-мо място от 177 страни в своето проучване "Индекс за възприятие на корупцията-2013", който изследва за колко корумпиран се възприема публичният сектор на дадена страна от гражданите й. Това е спад в сравнение с 48-то място през 2012 г., но все пак я поставя пред съседна Словакия (61-во място) и се представя доста по-добре в сравнение с Италия (69-то място), България (77-мо място) и Гърция (80-то място).

#Прага #Чехия #корупция