Обратно към пълната версия на статията »

Цветанов направи анализ на изборите и отчете възход

Цветанов направи анализ на изборите и отчете възход
„През 2014 г. за ПП ГЕРБ победите са 25, БСП загуби един бастион в Кюстендил, който се смяташе, че е на Мая Манолова“, каза Цветан Цветанов. Снимка: offnews.bg
A A+ A++ A


„През 2007 ГЕРБ имаше 18 победи в областните градове, тук слагаме и трите района на София, КБ имат 7 победи, ДПС имат 3. През 2009 ГЕРБ има 24 победи в областните градове, БСП вече имат едно отстъпление, имат само 2 победи, ДПС запазва традиционно резултата си в Кърджали, Разград и Търговище. През 2014 г. за ПП ГЕРБ победите вече са 25, БСП загуби един бастион в Кюстендил, който се смяташе, че е на Мая Манолова. В община Кюстендил ГЕРБ печели изборите, но в област Кюстендил БСП печели с гласовете от Бобов дол. Това е сериозен успех на ГЕРБ. ДПС си запазва резултатите в Кърджали, Разград и Търговище.“ Това каза Цветан Цветанов, анализирайки резултатите от евроизборите в неделя. Той благодари на колегите си в Кърджали, където БСП е победена във всичките общини.

„Надявам се, че имаме потенциал за 7 евродепутати“, заяви Цветанов и добави, че при всички избори за Европейски парламент ГЕРБ е покачвала резултата си. „През целия изборен ден ГЕРБ запази тенденция за увеличаване на подкрепата, като още от сутрешните часове имахме преднина“, каза още Цветанов.

„Има подкрепа от всички полове, с лек превес с около 2% за жените. От 30 до 50 години е най-сериозната подкрепа за партията, над 27% има подкрепа и от хората над 60 години. ГЕРБ печели убедително – 36,4% на 17,4% за БСП са хората, гласували със средно образование, 33 % на 18,5% - с основно образование“, заяви Цветанов.

Според него ГЕРБ е единствената алтернатива за българските мюсюлмани, освен ДПС, като 9% от тях са гласували за ГЕРБ, а 5% - за БСП. 34,5% от българите са гласували за ГЕРБ, а за БСП - 20,9%. От ромското население за ГЕРБ са гласували 8,5%, а за БСП - 21,4%, 44% - за ДПС.

В София-град 36,4% са гласували за ГЕРБ и 14% за БСП. 38,4% от българите в чужбина са гласували за ГЕРБ, 15,6 % - за ДПС, и 5,4% за БСП, посочи Цветанов.

#ГЕРБ #Цветанов #БСП #ДПС #Разград #Търговище #Кърджали