Обратно към пълната версия на статията »

Антоний Гълъбов: Избирателят в капана на фалшивата статистика

Антоний Гълъбов: Избирателят в капана на фалшивата статистика
Антоний Гълъбов Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Политологът Антоний Гълъбов коментира, че публикуваните от социологическите агенции резултати преди изборите за Европейски парламент в неделя произвеждат фалшива прогноза за това коя партия с какви сили разполага реално. Според него в социологическия сегмент на този пазар има картелно споразумение. То обвхваща няколко социологически агенции, които публикуват сходни резултати, следвайки своите бизнес интереси.

„Самият Андрей Райчев го каза сутринта - маржът на прогнозите е толкова широк, че социологията трудно може да се ангажира с крайни прогнози. Проучванията, които се публикуват, са в кръга на статистическата грешка. Те създават фалшиво усещане за възможностите на отделните партии“, коментира Гълъбов.

Според него е по-коректно да се каже, че прогнозите са условни, вместо да се правят гръмки публикации кой води, защото това превръща работата на социологическите агенции в политическа пропаганда и агитация. Политологът е категоричен, че не всички агенции използват тези практики, но много от тях имат споразумение помежду си и много ясно се вижда, че тяхното взаймодействие е некоректна бизнес практика.

Антоний Гълъбов коментира липсата на адекватна реакция от страна ЦИК относно сигнала за манипулиране на работниците от мина „Бобов дол“ да гласуват за определена партия.

„Реакцията е отказ от заемане на позиция. При ЦИК става въпрос за рецидив. Това не е първият сигнал. През 2009 г. също имаше сигнал за натиск върху работниците от мината. Сегашната ЦИК отказва да вземе мерки срещу политическата корупция, което означава, че има трайни интереси, които никой не е в състояние да премести“, заяви той.

Политологът попита кой може да защити работниците и къде са синдикатите, защото миньорите са заплашвани, ако не гласуват за когото им кажат, да ги уволнят и да не им дадат заплати.

„Получих отговор, че това не е тяхна работа. Тогава чия работа е? Този проблем вече трябваше да е решен. Този човек, който е отговорен за манипулацията, трябваше да е задържан и разпитан за кого работи. Делото вече трябваше да е в съда. Вместо това тепърва прокуратурата ще разпитва работниците, а после ще се окаже, че няма достатъчно информация. Така че нямам отговор кой ще ги защити“, заяви Антоний Гълъбов.

Относно изборната прогноза експертът смята, че ГЕРБ ще получи повече гласове и вероятно ще има един мандат повече. ДПС ще получи категорична подкрепа, а АБВ ще ни изненада, защото ще има скрит вот заради бурната реакция на БСП срещу отцепниците. Реформаторският блок може да получи един мандат. Според него избирателите ще решат кой да изпрати евродепутат между „Атака“ и „България без цензура“ - ще влезе само едната партия. Ако предпочетат ББЦ, ще има два мандата, ако е „Атака“ - ще е само един. Въпреки това Гълъбов уточни, че прогнозата е условна и всяко категорично твърдение е несериозно.

Според Антоний Гълъбов дори поражение на БСП на вота в неделя няма да доведе до резки промени в управлението.

„Наскоро чух някой да казва, че дори един глас по-малко да получи БСП от ГЕРБ, ще бъде загуба. Това със сигурност ще повлияе на ръководството на партията, а по-късно ще се отрази на общото състояние в страната. Въпреки това няма връзка между тези избори и предсрочни парламентарни избори и смяна на правителството. Това е така, защото всичко зависи от упраляващия политически съюз. Изразът „управляващ политически съюз“ го чух преди време от господин Лютви Местан и оттогава използвам само него. Това не е коалиция, а съюз“, коментира политологът.

#Антоний Гълъбов #Гълъбов #ЦИК #Бобов дол #корупция #БСП #ГЕРБ #Атака #Реформаторският блок #ДПС #България без цензура #статистика