Обратно към пълната версия на статията »

Някой оказва сериозна помощ на избягалите затворници

Някой оказва сериозна помощ на избягалите затворници
46-годишния Николай Кръстев Николов от Брезник и 48-годишния Хосе Луис Гевара Мартинез, гватемалски гражданин, избягаха от Софийския централен затвор на 30 април около 20:30 часа.
A A+ A++ A

От Централния софийския затвор много отдавна не е имало бягство и новината за бягството за мен беше неочаквана, заяви в интервю за предаването „Преди всички” по "Хоризонт" Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Безлов коментира, че бягството показва проблемите, които има в затворите.

"Мисля, че един много важен показател е какво се случва оттук нататък –тези хора, без сериозна помощ, не биха могли да не бъдат заловени вече толкова дни. По отношение на „ятаците” отвътре вероятно периодично ви попадат новини какво се случва вътре в затворите. Там има едно крилато изречение, че в затвора може да се внесе дори самолетоносач, само че няма море. Тоест там си има тарифа за говорене по телефона, постоянно ловят джиесеми, периодично това се появява и в новините. Тоест няма никакъв проблем това да се организира. Другата тема, която се появи, са наркотиците в затвора. Моята интерпретация беше, че спират националната програма за затворите, което за мен означава, че има сериозен интерес там отново да има хероин. Очевидно метадонът не прави толкова пари, колкото хероина в затвора. Основната валута в затвора са цигарите. Човек като си подреди такива неща и разбира колко е тежка ситуацията. Тя се е влошила по времето на прехода много сериозно. Много неща не знаем за тези затвори. Но не е много лесно да избягаш в нашия свят", обясни експертът.

46-годишния Николай Кръстев Николов от Брезник и 48-годишния Хосе Луис Гевара Мартинез, гватемалски гражданин, избягаха от Софийския централен затвор на 30 април около 20:30 часа. Шатката е сочен за убиеца на перничанина Николай Христов – Хайо. Той стана известен, след като се съгласи да свидетелства срещу разбитата банда на т.нар. пернишки килъри, отговорни за смъртта на Райко Кръвта.

#Тихомир Безлов #Безлов #затворници #затвор #помощ