Обратно към пълната версия на статията »

Китай обмисля кредитиране на инфраструктурни и транспортни проекти

Китай  обмисля кредитиране на инфраструктурни и транспортни проекти
Китай обмисля конкретни финансови инструменти за преференциално кредитиране на инфраструктурни и транспортни проекти. Снимка: bnr.bg
A A+ A++ A

Китай обмисля конкретни финансови инструменти, които ще бъдат предоставени за преференциално кредитиране на инфраструктурни и транспортни проекти, начини за участие на българската страна в програмата от 10 млрд. щатски долара, предвидена за инвестиции в страните от Централна и Източна Европа във формат 16+, както и отделна схема за финансиране на приоритетни проекти за двете страни, съобщиха от икономическото министерство.

Това стана ясно в рамките на посещението на българската делегация в Китай, водена от заместник-министъра на икономиката и енергетиката Красин Димитров. Беше подписано Споразумение за сътрудничество между китайската Ексимбанка и Българската банка за развитие. Целта на документа е насърчаване на инвестициите за китайски и български предприятия.

Споразумението ще формулира широка рамка на сътрудничество между българската и китайската финансова институция, което беше определено единодушно от двете страни като добро начало за ефективно партньорство. Очаква се то да стимулира подкрепата и насърчаването на инвестициите в двете страни – Китай и България.

„Това споразумение ще допринесе за привличане на китайски инвестиции в България и ще даде възможност за осъществяване на бъдещи съвместни проекти в сектори, важни за България и с потенциал за развитие, като електрониката, машиностроенето, земеделието, хранително-преработвателната промишленост, автомобилостроенето“, заяви заместник-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров при подписването на споразумението в централата на Ексимбанка.

#Китай #Централна и Източна Европа #Красин Димитров #Българската банка за развитие #потенциал #България