Обратно към пълната версия на статията »

Поредно отлагане за делото на „Лукойл“

Поредно отлагане за делото на „Лукойл“
Сагата между „Лукойл“ и Агенция „Митници“ се точи вече четвърти месец. Снимка: dartsnews.bg
A A+ A++ A

Софийският административен съд отново отложи делото, което петролната рафинерия „Лукойл – Нефтохим“ заведе срещу решението на директора на Агенция „Митници“ Ваньо Танов да отнеме лицензите на компанията.

Предишното заседание на съда на 28 септември беше отложено за днес заради искането на вещите лица  да им бъде предоставено повече време, в което да завършат назначената експертиза.

Тя трябва да установи дали измервателните уреди в рафинерията и на терминала „Росенец“ са монтирани в изисканите от закона места и дали поставянето им е започнало в предвидения срок.

Делото в сряда беше отложено отново, защото от „Лукойл“ не бяха предоставили пред съда и пред ответника необходимите писмени доказателства, използвани от специалистите за изготвяне на експертизата, предаде БТА.

Самата експертиза вече е готова, но тъй като от „Лукойл”“не бяха в състояние да приложат по делото нотариално заверени копия на оригиналните документи, предоставени на вещите лица, тя ще бъде изслушана и обсъдена на друга дата.

Следващото заседание на съда е насрочено за 12 декември.

Лицензът за управление на два от данъчните складове на „Лукойл Нефтохим“ в Бургас беше отнет от Агенция „Митници“ в края на юли, защото в тях не бяха поставени изискваните по закон измервателни уреди.

Сагата се проточи, след като компанията обжалва пред съда и той разреши рафинерията да оперира до окончателното произнасяне на магистратите по случая.

През лятото Ваньо Танов прогнозира, че руското дружество няма да се справи със сроковете, които е обявило. Според него „Лукойл“ ще приключи с монтирането на измервателните уреди навсякъде, където е нужно, най-рано в средата на следващата година.

През септември премиерът Бойко Борисов изрази надежда, че руската компания ще се справи с изпълнението на техническите изисквания, наложени й от закона, до края на годината.

Миналия месец вицепрезидентът на дружеството Вадим Воробьов заяви на пресконференция, че до края на годината „Лукойл“ ще изпълни по-голямата част от изискванията, които България й налага.

„Смятам, че 80% от тези изисквания ще изпълним до 31 декември 2011 г., а всички останали – до 1 май 2012 г.“, каза тогава Воробьов.

„Навярно малко сме сгрешили, изискванията на българското законодателство са по-строги, отколкото например в Белгия или Финландия. Но законът си е закон, ние признахме това и поехме задължението в рамките на определен период да приведем нашето оборудване към изискванията в България“, подчерта той.