Обратно към пълната версия на статията »

Условията за бежанци у нас се подобряват, призна ООН

Условията за бежанци у нас се подобряват, призна ООН
Според ООН условията за бежанци у нас се подобряват. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Във вторник Агенцията на ООН за бежанците съобщи, че частично отменя призива си за спиране връщането на хора, търсещи убежище, в България, защото условията в страната са се подобрили.

"За хора като деца, жени, хора, преживели травми или наранявания, и такива, които имат определена уязвимост, ние призоваваме: "Моля, не ги изпращайте в България", заяви говорителката на Агенцията Мелиса Флеминг пред репортери в Женева, цитирана от АФП.

Припомняме, че според настоящите правила европейските страни трябва да връщат бежанците в първата страна на континента, в която те пристигат. Но през януари ООН призова европейските страни да прекратят връщанията към България заради "систематични пропуски в условията в приемните центрове и в процедурите за предоставяне на убежище", след като страната беше залята от бежанци от Сирия.

Миналата година 7144 души са пристигнали в страната с искане за убежище. Това е много повече от средния годишен брой от 1000 души в последните десет години, сочат данните на UNHCR. България многократно призова други страни да споделят бремето.

Но Флеминг заяви, че има "значителни подобрения" в условията, в които са приемани бежанците.

#ООН #Сирия #бежанци #Мелиса Флеминг