Обратно към пълната версия на статията »

Парламентът получи 52 000 призива срещу шистовия газ

Парламентът получи 52 000 призива срещу шистовия газ
52 000 български граждани от над 350 населени места в България и по света положиха своя подпис въпреки множеството изискуеми от закона лични данни. Снимка: „Фокус“
A A+ A++ A

Подписката срещу метода фракинг (или хидравлично разбиване) за проучване и добив на шистов газ в България от името на 52 000 български граждани бе връчена на председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

„52 000 български граждани от над 350 населени места в България и по света положиха своя подпис въпреки множеството изискуеми от закона лични данни“, се отбелязва в писмото, придружаващо подписката, цитирано от „Фокус“.

„С настоящото писмо внасяме официално нашите искания за законова забрана за нагнетяването на въглероден диоксид във всякакъв вид под земята, както и за законова забрана върху прилагането на технологията хидравлично разбиване при проучване и/или добив, с цел извличане на нефт, природен газ, в това число и шистов газ“, настояват гражданите пред Цецка Цачева.

Гражданска инициатива за забрана на проучванията и добива на шистов газ в България по метода хидравлично разбиване започна подписката на 26 ноември 2011 г. на площад „Независимост“. Тя беше внесена в петък след мирна демонстрация под мотото „Заедно сме по-силни", която започна по-рано до градинката между Народното събрание и СУ „Св. Климент Охридски“.

Протестиращите подчертават, че очакват парламентът да обяви своето решение и мерките за неговото изпълнение в предвидения от закона срок.

Подписката беше внесена в парламента месец след като депутатите приеха решение за временен мораториум върху проучванията и добива на шистов газ.

Забраната ще е временна и ще важи, докато министерствата на енергетиката и екологията не приемат текстове в българското законодателство, които да гарантират, че методът хидравлично разбиване (фракинг) за проучване и добив на шистов газ няма да навреди на околната среда. Конкретен срок на забраната не беше посочен. Активисти обаче твърдят, че икономическо лоби се опитва да го отмени и лесно може да направи това.

Освен този въпрос, подписката засяга и забраната на улавянето и съхранението на въглероден диоксид в земните недра – изключително опасна технология, която беше одобрена от парламента в началото на февруари т.г., посочиха от организаторите. Природозащитниците настояват за въвеждане на регулация в сектора, така че всички сондажни фирми да огласяват химическите съединения, с които работят.